Ma Angéla és Petronella napja van. Holnap Tünde napja lesz.
A+ A A-

A napozás megvédhet az SM-től?

sm_sunAusztrál kutatók szerint azok az emberek, akik sok időt töltenek napozással, illetve akiknek a szervezetében magas a D-vitamin szintje, kevésbé hajlamosak a szklerózis multiplexre (SM).

Az Egyenlítőtől távolodva fokozódik az SM-kockázat...

Ezek az eredmények összhangban vannak azokkal a megfigyelésekkel, amelyek szerint az Egyenlítő közelében élők körében ritkábban fordul elő a kór, mint a sarkkörök közelében élők esetében.

Az orvosok már évtizedek óta tisztában vannak azzal, hogy egy ember minél távolabb él az Egyenlítőtől, annál nagyobb valószínűséggel diagnosztizálhatnak nála SM-et. Eddig azonban senki sem tudta megmagyarázni, miért van ez. A friss kutatások azonban választ adhatnak a kérdésre – írja a Neurology.

A cikk a reklám után folytatódik

Sclerosis multiplex esetében az idegrostokat védő bevonat gyorsan kezd leépülni, ez pedig megakadályozza a kommunikációt az agy és a test között. A tünetek közé tartozik az egyensúlyzavar, az izomkoordinációs gondok és a memória folyamatos romlása. Jelenleg nincsen olyan kezelés, amellyel a kórt hatékonyan kezelni lehetne.

A szakemberek azonban továbbra sem állítják, hogy a kevés napozás és az alacsony D-vitaminszint miatt kialakulhat a probléma. A napfürdőzést és a D-vitamin szedését ugyanakkor beiktathatják majd a kezelésekbe a hatékonyság növelése érdekében.

Kapcsolódó kifejezések: D-vitamin  SM  napozás  sclerosis multiplex  szklerózis multiplex 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!