Ma Angéla és Petronella napja van. Holnap Tünde napja lesz.
A+ A A-

Gyógyítható lesz a szklerózis multiplex?

neuron_myelinA tudósok kijelentették: sikerült egy olyan módszerre bukkanniuk, amelynek segítségével a jövőben hatékonyan kezelhető, sőt akár gyógyítható lesz a szklerózis multiplex (SM). Arra is figyelmeztettek ugyanakkor, hogy az új kezelési módszerekre nagy valószínűséggel még éveket kell várni. 

Van remény a myelin regenerálására

A cambridge-i és edinburgh-i egyetem munkatársai patkányok szervezetében azonosították azt az eljárást, amelynek segítségével az agyban található őssejtek regenerálhatják a myelin hüvelyt, amely az idegrostokat védi.

Ha ezt a folyamatot emberekben is elő tudják idézni, nagy az esély arra, hogy az SM-ben szenvedő betegeknél visszaállíthatóak lesznek a fizikai funkciók - írja a Nature Neuroscience. 

A cikk a reklám után folytatódik

Az SM nem más, mint az immunrendszer működésében bekövetkező zavar, amelynek következtében a test védelmi rendszere saját maga ellen fordul, és elpusztítja a zsíros myelin hüvelyt. 

A szakemberek azért kezdték el a kutatást, mert megfigyelték, hogy a betegek 85 százalékánál megfigyelhető egyfajta visszaeső-regenerálódó folyamat, amelynek során a páciens állapota hirtelen romlik, egy idő után azonban visszanyeri elveszített fizikai képességeit. Ez pedig azt jelzi, hogy a szervezet képes bizonyos mértékben regenerálni a myelin hüvelyt.

Kapcsolódó kifejezések: SM  sclerosis multiplex  szklerózis multiplex 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!