Ma Donát napja van. Holnap Bernadett napja lesz.
A+ A A-

Alzheimer Világnap 2010: az Alzheimer elkerülhető!

Alzheimer Világnap 2010: az Alzheimer elkerülhető!Az Alzheimer-kórt először Alois Alzheimer német ideggyógyász írta le 1907-ben. A betegség a gondolkodás és a kognitív funkciók beszűkülésével, magatartásválto­zással, demenciával, majd gyors biológiai leépüléssel jár.

Manapság a 65 év felettiek öt százalékát, a 80 év felettiek 20%-át érinti; Magyaror­szágon kétszázezren szenvednek ebben a betegségben. Az Alzheimer-kór kiváltó oka ismeretlen. Kialakulásáért nemcsak immunológiai eltérést és anyagcserezavart, de szocio-ökonómiai tényezőket is felelőssé tettek, mint­hogy iskolázottabbaknál, jobb jövedelmi helyzetben lévőknél ritkább. Még bizonyos étkezési szokások is „gyanúba keveredtek”, a betegek ugyanis kielégítő kalóriabevitel mellett is jelentősen fogynak. Előfordul családi halmozódás, ilyenkor egyes prekurzor fehérjék génmutációja igazolható.

Az Alzheimer-kór krónikus degeneratív betegség

Kórélettanilag az agy körülírt részeiben, a halánték- és a homloklebenyben, valamint a hippokampuszban a sorvadást, az idegsejt-degenerációt és az amyloid felszaporodását igazolták. A diagnózishoz speciális laboratóriumi, neuroradiológiai (CT, PET, SPECT) eljárásokat használnak. Ez a betegség csak tünetileg kezelhető. Többek között idegrendszerre ható szerekkel, antioxidánsokkal, gyulladáscsökkentőkkel, hormonális készítményekkel próbálkoznak.

Az Alzheimer-kór a központi idegrendszer olyan progresszív mentális hanyatlással járó betegségformája, amelyet kórszövettanilag kóros fajta amyloidot tartalmazó intercelluláris plakkok és az idegsejtnyúlványok sajátos összecsapzódása, együttes előfordulása jellemez.” (Tariska, 2000, 84.old) Alois Alzheimer (1864–1915) német pszichiáter, neuropatológus egyik páciensénél, Auguste D.-nél egy különös tünetcsoportot észlelt, ezt az első esetét 1907-ben publikálta. Az 1909 óta elveszettnek hitt kórrajzot Maurer találta meg, melynek eredményeit 1997-ben ismertette. A betegség létrejöttének pontos oka azonban még ma sem ismert, de több tényező szerepét feltételezhetjük:

  • Genetikai adottság
  • Vírus
  • Környezeti ártalom

A demenciákat (szellemi leépülés) többféle szempont szerint is csoportosíthatjuk. Ma a legáltalánosabban a kortikális-szubkortikális dichotómia terjedt el, az Alzheimer-kór kortikális.

A cikk a reklám után folytatódik

Az Alzheimer-kór szakaszainak tünetei és kezelése

Enyhe szakaszban: a feledékenység áll az előtérben, de apróbb zavarok a mindennapi életben is megjelennek. Hasznos ebben a szakaszban listák, napló készítése. Az autóvezetés abbahagyását célszerű javasolni. A gyógyszeres kezelés terén acetilkolinészteráz-gátló szer adása, selegilin, ill. E vitamin tartozik. Célzottan keresni kell még a depresszió tüneteit.
Közepes szakaszban: A mindennapi életvitel, különösen az önellátás (étkezés, pénzügyek) már rendszeres kontrollt igényel. Az autóvezetés ilyenkor már szigorúan tilos. Az otthoni betegellátás ekkor már külső segítségre van szükség, néhány órás gondozó-ápoló vagy napközis otthon, ennek lehetősége sajnos nálunk különösen hiányos. A gyógyszeres kezelés megegyezik a korábbiakkal. De sajnos ekkor már nem ritkák a pszichotikus tünetek is (hallucinációk, téveszmék)
Súlyos szakaszban: a kognitív hanyatlás igen nagy, az önellátás szinte lehetetlen, ezért a beteg folyamatos gondozásra és felügyeletre szorul. Ebben a szakaszban a hozzátartozókon nemritkán a depresszió jelei mutatkoznak. Ezért mérlegelni kell a beteg otthonban való elhelyezését. A gyógyszeres kezelés ebben a szakaszban tüneti jellegű, főleg nem-kognitív, illetve magatartásbeli tünetekre koncentrál.

Új irányelvek az Alzheimer diagnosztizálásában

Nemrég mutatták be a világ legnevesebb Alzheimer-szakértőinek azt a tervezetet, amelyben az orvosok 25 év után először javasolnak új módszereket a betegség diagnosztizálására. A kutatók szerint ugyanis azok az irányelvek, amelyeket 1984-ben dolgoztak ki, már elavultak, hiszen a kórral kapcsolatos ismeretek azóta rengeteget bővültek.

A változtatások elkerülhetetlenek, hiszen az Alzheimer-kórral kapcsolatos ismereteink folyamatosan változnak. Egyre többet tudunk arról, hogyan alakul ki, milyen gyorsan fejlődik, és hogy hogyan befolyásolja a beteg viselkedését – ez pedig azt jelenti, hogy korábban és egyszerűbben diagnosztizálni lehet, mint 25 évvel ezelőtt – mondta dr. Martin Goldstein.

A kutatók szerint a legfontosabb ok, amiért változtatni kell a módszereken, az az, hogy a legújabb ismeretek szerint a betegség sokkal hamarabb kialakul annál, mint hogy megjelennének az első tünetek. Az új tesztek az eddig is kulcsfontosságú biológiai jelzőanyagok vizsgálatát forradalmasítanák. A szakértők ugyanis meg vannak győződve arról, hogy immár olyan anyagok is rendelkezésükre állnak, amelyekkel a tünetek megjelenése előtt is felfedezhetik a kórt – írja a HealthDay.

Alzheimer Világnap

A kórt az 1864-ben született bajor orvos és pszichiáter, Alois Alzheimer írta le először a múlt század elején, s így róla nevezték el. Az Alzheimer-kór az időskor betegsége. A központi idegrendszert támadja: az agyban olyan fehérjelerakódások keletkeznek, amelyek – a feltételezések szerint – felfalják az agysejteket. A következmény: először a személyiség, majd a test is elpusztul. Az Alzheimer Világnap megrendezését 1994-ben kezdeményezte – az Egészségügyi Világszervezet támogatásával – a Nemzetközi Alzheimer Társaság.

Egy szép történet...

Egy gyakori kérdés: „Mi a szerelem?” Nos, íme a legszebb magyarázat...

„Zsúfolt reggel volt a rendelőben, amikor 8:30 körül bejött egy bekötözött ujjú idős úr. Rögtön szólt, hogy siet, mert 9:00 órakor van egy fontos találkozója. Kértem, hogy foglaljon helyet, tudván, hogy eltelik még fél óra, míg megérkezik az orvos.

Figyeltem, milyen türelmetlenül néz percenként az órájára. Időközben arra gondoltam, hogy nem lenne rossz, ha levenném a kötését, és megnézném, miről van szó. A seb nem tűnt olyan súlyosnak... az orvosra várva, eldöntöttem, hogy fertőtlenítem a sebet, és egy kis beszélgetésbe elegyedtem vele. Megkérdeztem, hogy mennyire fontos a találkozója, és hogy nem szeretné-e mégis megvárni az orvost a seb kezelésére. Az idős úr azt mondta feltétlenül az idősek otthonába kell menjen, ahogyan évek óta mindig teszi, hogy együtt reggelizzen a feleségével.

Udvariasan, a felesége egészsége felől érdeklődtem...
Kedvesen, az idős úr elmesélte, hogy az Alzheimer kóros a felesége és 7 éve él az idősek otthonában.
Gondolva, hogy a feleség, felizgatja magát az ő késése miatt, siettem, hogy kezeljem a sebét,..
Az idős úr elmagyarázta, hogy 5 éve nem ismeri fel a felesége.
Akkor csodálkozva megkérdeztem: és Ön minden reggel elmegy hozzá, hogy együtt reggelizzenek?
Egy édes mosoly, és egy lágy kézsimogatás közben válaszolta: „Az igaz, hogy Ő már nem tudja, én ki vagyok, de én jól tudom, ki Ő”.

Szó nélkül maradtam, és kellemes borzongás futott végig rajtam, miközben néztem a sisetős léptekkel távolodó öreget...
„Ez a szerelem...? Hiszen alapjába véve, ilyen az igazi szerelem, szeretet!
Nem feltétlenül fizikai, és nem is ideálisan romantikus.
Szeretni azt jelenti, hogy elfogadjuk azt, ami volt, ami van, ami lesz, és azt  ami még nem történt meg.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Alzheimer Világnap  Alzheimer-kór  demencia 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!