Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Ödön napja van. Holnap Hortenzia és Gergő napja lesz.
A+ A A-

Migrénes roham után idegen akcentus - videóval

kay-russellA 49 éves Kay Russel-t erős migrénes rohamok gyötörték, amikor lefeküdt. Ébredése után saját és környezete megdöbbenésére francia akcentussal kezdett beszélni.

A Cheltenharm közelében élő nagymama egyike annak a mintegy 60 embernek a világon, akiknél úgynevezett „idegen akcentus-szindróma” alakult ki.

A jelenség az agy beszédkoordinációs és beszédképző területeinek sérülése miatt lép fel

„Az írásom is megváltozott: például, „people” helyett tévesen „peoples”-t mondok, és úgy is írom. Nagyon zavaró ez számomra, úgy érzem, mintha másvalaki bőrében lennék.” – meséli Kay, akit 20 éve szenved a migréntől.

A tünetegyüttes napokig, hetekig, de akár évekig is megkeserítheti a beteg életét. Megváltozik a kiejtett mássalhangzók hossza, a hangzók zengése, és megváltoznak a különböző hangzók kiejtésére vonatkozó képességek is. Ezt a beszéd hallgatói külföldi akcentushoz hasonlítják.

A cikk a reklám után folytatódik

A tudósok azt is megállapították, hogy a brit páciensek legtöbbje francia, skót vagy holland, a japánok pedig koreai akcentussal kezdenek beszélni. A váratlanul jelentkező akcentus többnyire nincs összefüggésben azzal, milyen idegen nyelven beszél eredetileg a páciens.

A megfigyelések szerint a betegek idővel leszoknak az idegen akcentusról, amint az agy egészséges része átveszi a sérült agyterületek által korábban ellátott funkciót.

Az idegen akcentus-szindrómát először a negyvenes években írták le, hatásos kezelési mód egyelőre nincs a betegségre.

Idegen akcentus-szindróma: Kay Russel

Kapcsolódó kifejezések: Kay Russel  idegen akcentus-szindróma 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!