Ma Emőd napja van. Holnap Lőrinc napja lesz.
A+ A A-

Alzheimer-kór és vérszegénység

Alzheimer-kór és vérszegénységAz Alzheimer-kór növeli a vérszegénység kockázatát, azonban a kapcsolat bizonytalan, a megerősítéshez további vizsgálatok szükségesek.

Kapcsolat lehetséges az Alzheimer-kór és a vérszegénység között

Az Alzheimer-kór Nemzetközi Konferenciáján, Honoluluban bemutatott ausztrál tanulmány 768 egészséges egyén és a gondolkodás enyhe funkciós zavaraiban szenvedő 133 beteg hemoglobinját hasonlította össze, ezzel párhuzamosan tesztelték a rövid- és hosszútávú memóriát, és a kognitív készségeket.

Egészségesekhez viszonyítva az Alzheimer-kórban szenvedők vérében alacsonyabb hemoglobint mértek, valamint magasabb volt az vörösvértestek ülepedési aránya. A kapott értékek a vérszegénységre jellemzőek.

Összefoglalva: vérszegénységben szenvedők között 2,56-szoros volt az Alzheimer-kór aránya, az Alzheimer-kórosok között 2,61-szeres volt a vérszegénység valószínűsége.

A cikk a reklám után folytatódik

Noel Faux, a Parkville-i Mentális Egészségkutató Intézet munkatársa szerint "az eltérés nem magyarázható étrendi különbségekkel, egyértelmű, hogy Alzheimer-kóros betegekben a hemoglobin-termelés szenved zavart". Korábban nem ismerték fel, hogy az Alzheimer-kór együtt járhat a vérszegénységgel, pedig a vérszegénység olyan egészségi problémákat segíthet elő, mint a szívinfarktus és a veseelégtelenség.

A kutatók feltevése szerint maga a betegség mind az agyat, mind a vérsejtek termelését érinti, de a pontos kapcsolat tisztázása további vizsgálatokat tesz szükségessé.

Kapcsolódó kifejezések: Alzheimer-kór  vérszegénység 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!