Ma Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.
A+ A A-

Depresszió: tényleg szürke a világ?

Depresszió: tényleg szürke a világ?A depressziótól szenvedő emberek valóban szürke árnyalatokban látják a minket körülvevő világot, legalábbis tudat alatt – állítják a kutatók. A német szakemberek ugyanis retinavizsgálatok segítségével kimutatták, hogy a betegek szeme nem érzékeli olyan kifinomultan a fekete-fehér kontrasztokat, mint az egészséges embereké.

A kísérletben résztvevő összes páciensnél megfigyelhető volt a jelenség – az eredményeket az sem befolyásolta, hogy szedtek-e antidepresszánsokat vagy sem. Ezen kívül azt is kimutatták, hogy minél súlyosabb a depresszió, a retina annál kevésbé érzékeli a fekete-fehér kontrasztokat – olvasható Biological Psychiatry című szaklapban.

Bár a freiburgi egyetem munkatársai szerint további kutatásokra van szükség a témában, jelentős sikereket érhetnek el a módszerrel. A jövőben ugyanis lehetővé válik majd, hogy retinavizsgálattal állapítsák meg a betegség súlyosságát, ami segíthet a megfelelő terápia kiválasztásában.

A cikk a reklám után folytatódik

A kutatások rámutatnak, hogy a depresszió nagy mértékben befolyásolja azt, hogy az emberek hogyan látják az őket körülvevő világot. Ennek fényében nem csoda, hogy állapotuk egyre rosszabbodik: nem lehet nagy élmény egy egyszínű, unalmas környezetben élni – mondta dr. John Krystal.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: depresszió  retinavizsgálat 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!