Ma Angéla és Petronella napja van. Holnap Tünde napja lesz.
A+ A A-

Egy olasz orvos a szklerózis multiplex gyógyítását ígéri a betegeknek

Egy olasz orvos a szklerózis multiplex gyógyítását ígéri a betegeknekA szklerózis multiplex nevű, idegrendszeri eredetű betegség ma még gyógyíthatatlan. Egy olasz orvos, dr. Paolo Zamboni azonban olyan műtétek végzésébe kezdett, amellyel állítása szerint jelentősen és szinte azonnal javíthatók a betegek tünetei.

A jelenleg csak külföldön hozzáférhető beavatkozásért egymillió forintot kell fizetni, kérdés azonban, hogy minden betegnél hatékony-e ez az eljárás. A hazai szakemberek egyelőre óvatosak, hiszen egyikük sem ismer olyan publikációt, amely minden kétséget kizáróan bizonyította volna a betegség vénás eredetét.

Miután gyógyíthatatlan kórképről van szó, minden olyan kezelési módszer reménykeltő, amely hirtelen és látványos javulást eredményez. Paolo Zamboni olasz orvos felvetése szerint a szklerózis multiplex a nyaki vénás keringés elégtelenségéből fakad, így sikeresen kezelhető akkor, ha kitágítják a nyaki vénákat, például a más betegségeknél is alkalmazott ballonos módszerrel.

Zamboni egy előzetes tanulmányban azt találta, hogy az általa megvizsgált betegek döntő többségénél a vért az agyból elvezető nyaki vénás problémák fordulnak elő. Az olasz orvos olyan műtétekbe kezdett a sikeres kezelés érdekében, amelyek során érsebészeti beavatkozással megnyitja ezeket a vénákat: az értágítást követően a 65 SM páciens 73%-ánál tapasztalt áttörő javulást, köztük a saját, szklerózis multiplexben szenvedő feleségénél is.

Vénatágító műtét Lengyelországban

Zamboni állítása tehát az, hogy ha az összeszűkült vénákat kitágítják, akkor helyreállítható az agy normális keringése, a betegség tünetei pedig napokon belül részben vagy teljesen megszűnnek. Ha a kezelési eljárással részletesen foglalkozó, magyar nyelvű blogra kattintunk, számos olyan videót találunk, amelyen a kezelés előtt, illetve utána is megtekinthetjük meg a betegeket.

Hiányoznak a klinikai vizsgálatok

Magyarországon egyelőre nem engedélyezik az SM betegek vénatágító műtétjét, aminek egyetlen fő oka van: a hazai szakemberek nem tekintik bizonyítottnak Zamboni állítását, amely szerint a nyaki vénaszűkület minden esetben összefüggene a szklerózis multiplex-szel. A vénás tágításokat ugyan rutinszerűen végzik a test más szerveiben, például a vesében vagy a májban, a nyaki vénák esetében azonban nem tisztázottak a beavatkozás veszélyei. "Megítélésünk szerint jelenleg az egyetlen etikus és elfogadható eljárás a megfelelő módszertannal végzendő, véletlenszerű betegkiválasztáson alapuló klinikai vizsgálathoz való csatlakozás. Kontroll nélküli esetsorozatokból megbízható következtetés nem vonható le, ezért ilyen tevékenység nem támogatható" - mondta az Origónak dr. Vécsei László, a Neurológiai Szakmai Kollégium elnöke.

A cikk a reklám után folytatódik

Száz százalék helyett csak a betegek felénél találtak vénás eltérést

Dr. Komoly Sámuel, a Pécsi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának vezetője azt az állásfoglalást idézte, amelyet a Szklerózis Multiplexes Betegek Országos Egyesületének Orvosi Tanácsadó Testülete (SMBOE OTT) fogadott el a vénatágító beavatkozással kapcsolatban. Az állásfoglalás szerint Zamboni és munkatársai az általuk felsorolt agyi vénák elfolyászavarára utaló eltéréseket csak szklerózis multiplexben tudták kimutatni, egészségesekben viszont nem. Ezzel szemben más szerzők a nyaki gyűjtőér billentyűelégtelenségét 29–38%-ban egészségesekben is igazolták. Egy másik, Doppler-ultrahang alkalmazásával közzétett és 500 vizsgálat előzetes eredményét tartalmazó vizsgálat szerint a Zamboni doktor által közölt 100% helyett csak az SM betegek 55%-ában találtak olyan vénás eltéréseket, ami megakadályozza a vér normális áramlását az agyból a szív felé.

Az SMBOE OTT a bizonyító erejű vizsgálatok hiányában csak gondosan megtervezett klinikai vizsgálat keretében tartja elfogadhatónak, hogy SM betegekben is megvizsgálják a központi idegrendszer károsodott vénás elvezetésének krónikus fennállását, és ha ez kimutatható, elvégezzék annak tágítását.

Szubjektív beszámolókra nem lehet alapozni

"Meggyőző közlemény arra nézve, hogy a betegek profitáltak ebből a beavatkozásból bármit is, mostanáig nem jelent meg. Vannak azonban szubjektív jelzések: egyes betegek úgy érezték, mintha bizonyos tüneteik javultak volna a műtétet követően. Ez viszont csak akkor válik bizonyítékká, ha ezt egy orvos is alá tudja támasztani.

Például, ha valaki melegebbnek vagy hidegebbnek érzi a lábát, az egy szubjektív érzészavar, ami mindannyiunkkal előfordulhat. Egy hasonló érzés nem jelent objektív javulást vagy rosszabbodást egy olyan összetett betegség esetében, mint a szklerózis multiplex" – mondta az Origo kérdésére dr. Jakab Gábor, a Fővárosi Önkormányzat Uzsoki utcai kórházának főorvosa, a Szklerózis Multiplex Ambulancia vezetője.

Azok a betegek, akik sok pénzt fizetnek ezért a beavatkozásért, például Lengyelországban, azonnal szeretnék érezni a beavatkozás hasznát – mondta a szakember. A valódi javulás azonban csak akkor lenne megállapítható, ha a beavatkozás előtt és után is elvégeznének egy részletes neurológiai vizsgálatot. A betegek azt sürgetik, hogy Magyarországon is végezzenek vénatágító beavatkozásokat. A szomszédos országok mintájára hazánkban is elindult egy tudományos vizsgálat előkészítése, melynek célja az SM betegek nyaki vénás rendszerének teljeskörű vizsgálata, beleértve a kontrasztanyagos érfestést is. A megfelelő etikai engedély megszerzése után lehetővé válhat a kóros véna tágítása is. "A műtét nem veszélytelen, ezért hazánkban az Országos Egészségbiztosítás Pénztár csak akkor fogja támogatni ezt a beavatkozást, ha összegyűlnek az eljárás hatékonyságával és biztonságosságával kapcsolatos meggyőző bizonyítékok" – mondta a főorvos.

A teljes cikket itt tekintheti meg!

Origo - Illyés András

Kapcsolódó kifejezések: SM  sclerosis multiplex  szklerózis multiplex 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!