Ma Berta és Bettina napja van. Holnap Ibolya napja lesz.
A+ A A-

7 körülmény, amely befolyásolhatja az Alzheimer-kór kialakulását

7 körülmény, amely befolyásolhatja az Alzheimer kialakulásátAz idős emberek esetében egyre gyakoribb, hogy valamilyen mentális betegség árnyékolja be utolsó éveiket. A statisztikák szerint ezek közül a leggyakoribb az Alzheimer-kór, amely a szellemi hanyatláshoz köthető esetek 60–80 százalékáért tehető felelőssé.

Az orvosok szerint egyre kisebb a valószínűsége annak, hogy életmódváltással megelőzhető ez a betegség, meghatároztak azonban 7 olyan rizikófaktort, amelyekre érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy minimálisra csökkenjen a kockázat.

Számos olyan körülmény ismert, amelyek csökkenthetik az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét, azonban egyik sem csodamódszer – olvasható az Annals of Internal Medicine egyik tanulmányában. Sokkal jobb, ha megpróbálunk betartani bizonyos irányelveket, amelyek segíthetnek a betegség megelőzésében. Érdemes például olyan készítményeket szedni, amelyek bár nem bizonyítottan, de az orvosok szerint sok esetben hatékonyan segíthetnek megelőzni a szellemi hanyatlást – vagyis halolajat, B-, C-, E-vitamint és béta-karotint.

Emellett nem árt odafigyelni a fizikai egészségre sem, a magas vérnyomást ugyanis gyakran hozzák összefüggésbe az agyi funkciók lassulásával. A test mellett a léleknek is egészségesnek kell lennie: érdemes kezeltetni a depressziót és a hangulatingadozásokat. Figyelni kell az emberi kapcsolatok ápolására és a mentális képességek fejlesztésére is, amelyekre nyugdíjas korban az embereknek általában több idejük jut.

A cikk a reklám után folytatódik

Nem szabad túl lustának sem lenni

A kísérletek során ugyanis bebizonyosodott, hogy az aktív hobbik csökkenthetik az Alzheimer előfordulásának esélyét. Emellett le kell mondani a dohányzásról és az alkoholfogyasztásról is. Az utolsó tényezőn sajnos senki sem változtathat: a legfrissebb tanulmányok ugyanis arra is rávilágítottak, hogy egyes emberek alapvetően, genetikailag hajlamosabbak a kórra.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Alzheimer-kór 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!