Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Jónás és Renátó napja van. Holnap Szilvia napja lesz.
A+ A A-

Régi-új pszichiátriai betegségek és szakkifejezések

psychiatric_solutionsHa a gyermekünk gyakran ingerlékeny és szeszélyes, a diagnózisban nemsokára már a TDD, teljes nevén diszfóriás kedélyzavar lesz olvasható.

Ha Asperger-szindrómában, az autizmus egy formájában szenved, nemsokára talán már nem is szabad így nevezni, az új szakkifejezés az „enyhe autizmus spektrumzavar” lesz. Ha pedig nem az erőssége a matek, diszkalkuliáról beszélünk.

Ez csupán néhány azok az új betegségnevek és elmezavarok közül, melyeket az Amerikai Pszichiátriai Társaság (APA) adott ki a múlt pénteken kiadott. Az új szakkifejezéseket az elmeorvosok kézikönyvébe, a Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyvbe (DSM) is bele kell foglalni. Ha az összes javasolt kifejezés bekerül az új DSM-be, melyet várhatóan három éven belül adnak ki, a „mentális retardáció” helyét a politikailag korrektebb „értelmi fogyatékos” veheti át, és az olyan állapotokat, mint például az evéskényszer, a bona fide elmezavarok kategóriájába fog tartozni. A szerencsejáték-függők külön kategóriába kerülnek, amelyet viselkedési függőségnek neveznek.

A cikk a reklám után folytatódik

A nyilvánosság véleményét is figyelembe veszik

Ha azonban kategorizálni szeretnénk azokat a különböző korosztályú gyerekeket, akik bezárkóznak a szobájukba, és órákat töltenek az Internet előtt, egyelőre várnunk kell. Eredetileg felmerült, hogy az internetfüggőséget is ugyanabba a kategóriába sorolnák, mint a szerencsejáték-függőket, a munkacsoport azonban végül úgy döntött, hogy ehhez nem áll rendelkezésre elegendő kutatási adat.

Az APA az Interneten megjelentette a DSM összes javasolt változtatását, hogy a nagy nyilvánosság is megtekinthesse és véleményt mondhasson az elképzelésekről.

A meglévő vagy új betegség diagnosztizálásának feltétealeit ezt követően, a következő két év folyamán fogják felülvizsgálni és pontosítani. A kritériumok némelyikét terepkísérletekkel ellenőrzik, hogy kiderüljön, beválnak-e a való életben.

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress

© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!