Ma Ivett és Frida napja van. Holnap Gizella napja lesz.
A+ A A-

Tablettával a szklerózis multiplex ellen

Tablettával a szklerózis multiplex ellenA szklerózis multiplex (SM) újonnan kipróbált orális kezelése más terápiáknál tapasztalt mellékhatások nélkül csökkentette a pácienseknél a visszaesést és az állapotromlást – közölték brit kutatók a New England Journal of Medicine szerdán megjelent számában.

A Gavin Giovanonni által vezetett londoni kutatócsoport mintegy 1300 pácienst követett két éven át, mágneses rezonanciás felvételeket (MRI) is készítve róluk.

A betegek két vagy négy adag Cladribine tablettát, illetve placebót kaptak egy éven át. A hatóanyagot tartalmazó tablettát szedőknél 55 százalékkal kisebb eséllyel jelentkezett visszaesés és 30 százalékkal kisebb valószínűséggel rosszabbodtak az SM-mel összefüggő tüneteik.

A cikk a reklám után folytatódik

Sclerosis Multiplex fiatal felnőttkori neurológiai betegség

A szklerózis multiplex általában a fiatal felnőttkorban jelentkező neurológiai betegség, amelyben a szervezet immunrendszere megtámadja saját központi idegrendszerét. Krónikus, gyulladásos betegség, melyben károsodik az idegszálakat körülvevő védőburok, az úgynevezett mielinhüvely.

Az idegrendszeri károsodáshoz, mozgás- és látászavarhoz vezető betegség előfordulása a mérsékelt éghajlaton élő embereknél egy ezrelék körüli, gyakrabban érint nőket, mint férfiakat. A Merck Serono csoport immunválaszt csökkentő Cladribine tablettája az első szájon át szedhető SM-gyógyszer lehet, eddig injekciós, illetve infúziós kezeléseket alkalmaztak – tudatta a SOTE.hu.

[OrientPress Hírügynökség / kép: shutterstock©]

Kapcsolódó kifejezések: SM  sclerosis multiplex  szklerózis multiplex 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!