Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Gál napja van. Holnap Hedvig napja lesz.
A+ A A-

Down-kór és Alzheimer-rizikó

Down-kór és Alzheimer-rizikóA Down-kórra jellemző speciális genetikai eltérés immunrendszeri anomáliák kialakulását, és bizonyos betegségekkel szembeni  nagyobb fogékonyságot jelenthet. Ide sorolhatóak: Alzheimer-kór, leukémia, epilepszia, zöldhályog, légzési rendellenességek, szívbetegségek.

A felsoroltak mellett korai öregedés is jellemzi a szindrómát, ezért az Alzheimer-kór lényegesen hamarabb, már negyvenes éveik közepétől megjelenhet a Down-kórosoknál – szemben az átlagnépességgel, ahol a 60-as évek végétől lehet számítani annak  kialakulására.

Az Alzheimer-tünetek különbözőképpen jelenhetnek meg a Down-szindrómában. A korai szakaszban nem mindig figyelhető meg memóriazavar, és az Alzheimerre jellemző egyéb tünetek mindegyike sem észlelhető.

Általában elmondható, hogy a betegség a hétköznapokban szükséges készségek romlását idézi elő, emellett olyan görcsszerű rángások jelentkezhetnek, amelyek előtte nem voltak jellemzőek. A mentális folyamatokat – gondolkodás, értelmezés, ítélet - érintő változások is jelen lehetnek, ezek azonban az alapbetegség karaktere miatt nem mindig észrevehetőek.

A cikk a reklám után folytatódik

Milyen gyakori az Alzheimer-kór?

Egyes becslések szerint a 35 éven felüli Down-kórosok 25 százaléka mutatja az Alzheimer típusú demencia jeleit. Az életkor előrehaladtával ez az arány nő.

Az Alzheimer-incidencia három-ötször nagyobb a Down-kórosok között, mint a népesség más szegmenseiben.

Miért betegszenek meg a Down-kórosok Alzheimer-kórban is?

A tudomány jelenlegi állása szerint egy extra gén, egy abnormális harmadik kromoszóma (triszómia) az oka az Alzheimer-kórra mutatott nagyobb fogékonyságnak is.

Az agy korai öregedése, amely szintén összefügg a Down-kórral, szintén tényező.

Kapcsolódó kifejezések: alzheimer-kór  down-kór 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!