Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Szilvia napja van. Holnap Aliz napja lesz.
A+ A A-

Ellenállóvá tehet a Parkinson-kórral szemben a grelin

Ellenállóvá tehet a Parkinson-kórral szemben a grelinA gyomorban termelődő grelin hormon lassíthatja a Parkinson-kór lefolyását, de segítségével akár teljes rezisztencia is elérhető a betegséggel szemben, állítják a Yale Egyetem orvosi karának kutatói a Journal of Neuroscience-ben.

A Parkinson-kórt az agy substancia nigra nevű területén található, jelátvivőként dopamint használó idegsejtek pusztulása okozza. A termelődő dopamin csökkenése okozza a betegség jellemző tüneteit: a járás nehezítettségét, a beszűkült, lelassult mozgást, az étvágytalanságot, a végtagremegést és az időnkénti „lefagyást”.

A grelin védi a dopamint termelő idegsejteket

Horváth Tamás és munkatársai megállapították, hogy a grelin védi a dopamintermelő idegsejteket. „Kiderült, hogy étvágyat befolyásoló hatásán kívül a grelin az agy dopaminsejtjeinek közvetlen aktiválásáért is felelős” – nyilatkozta Horváth, a Yale szülész-nőgyógyász, valamint neurobiológia professzora, egyben az összehasonlító orvostudomány vezető professzora.

Horváthék grelin- és grelin receptorhiányos egereket, valamint grelinpótlásban részesülő egereket hasonlítottak össze. Megállapították, hogy előbbiek esetében nagyobb volt a dopaminveszteség. Az eredmények valószínűleg emberben is megismételhetők, mivel a grelinrendszer nem mutat jelentős különbséget a fajok között.

A grelin...

A grelint korábban a növekedési hormon felszabadulásával, az étvággyal, a tanulással, a memóriával, valamint az agy önjutalmazó rendszerével is kapcsolatba hozták. Mostanában derült ki, hogy a Parkinson-kór is összefügg a testtömegindexszel, a raktározott zsír mennyiségével és a cukorbetegséggel.

Következő lépésként a kutatók a grelinszintet fogják vizsgálni egészséges és Parkinson-kóros emberekben. A kutatást a Michael J. Fox Alapítvány a Parkinson Kutatásért is támogatta.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: dopamin  grelin  idegsejt  járás  lassú  mozgás  parkinson-kór  végtagremegés  étvágy 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!