Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Erzsébet napja van. Holnap Jolán napja lesz.
A+ A A-

A skizofrénia aktivizálja az immunrendszert

A skizofrénia aktivizálja az immunrendszertA svéd Karolinska Institutet orvosi karán tett legújabb felfedzés során a tudósok megfigyelték, hogy azoknak a betegeknek az agyában, akiknél nemrég diagnosztizálták a skizofrénia tüneteit, nagyobb mennyiségben vannak jelen gyulladáskeltő vegyületek.

A felfedezés azzal a reménnyel kecsegtet, hogy a skizofrénia kezelésében olyan gyógyszerek is alkalmazhatóak lesznek, amelyek az immunrendszerünkre gyakorolnak hatást. A skizofrénia kiváltó okai nagyrészt ismertlenek, ez pedig roppent nehéz feladat elé állítja a betegség gyógyításán fáradozó orvosokat és tusósokat.

Skizofrénia: tisztul a kép?

Az egyik, a betegség kialakulására vonatkozó elmélet szerint a gyermekkorban elkapott fertőzések emelik a skizofrénia későbbi kialakulásának esélyét, de mindeddig ez a teória sem nyert megerősítést. A nemrég svéd kutatók által bejelentett eredmények nyomán azonban úgy tűnik, ez az elmélet nem is lehet olyan távol a skizofrénia kialakulására magyarázatot adó elgondolások között a valóságtól.

A Karolinska Intutet tudósai a skizofréniás betegeknél ezúttal a korábbi kiutatások során használt vérminták helyett, a betegek gerincfolyadékában elemezték a gyulladáskeltő vegyületeket. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a nemrég kialakult skizofréniával küzdő betegek esetében egy bizonyos hírvivő vegyület, az interleukin-1beta a normálisnál nagyobb mennyiségben van jelen a szervezetben – ezt a molekulát gyulladásokra adott válaszreakcióként választja ki az immunrendszerünk. A vizsgálatokban résztvevő egészséges kontrollcsoport esetében a molekula szintje éppen csak hogy mérhető volt.

A cikk a reklám után folytatódik

Az agyat védő immunrendszer aktivizálódik

A kutatást vezető Göran Engberg szerint ez arra utal, hogy a skizofrénia során az agyat védő immunrendszer aktivizálódik. Azt azonban még nem sikerült kideríteni, hogy a háttérben meghúzódik-e esetleg valamilyen fetőzés, vagy a folyamatot esetleg más mechanizmus indítja el.

A jelenlegi uralkodó nézet szerint a skizofrénia a dopaminrendszer túlműködése miatt alakul ki. Korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy az interleukin-1beta képes olyan módon befolyásolni a dopaminrendszert – legalábbis kísérleti patkányok esetében – amely az emberi skizofrénia tüneteihez hasonló állapotot idéz elő. A svéd kutatók azt remélik, hogy egy nap a skizofréniában szenvedők immunterápiás kezeléssel is gyógyíthatóak lesznek.

Kapcsolódó kifejezések: fertőzés  immunrendszer  skizofrénia 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!