Ma Alfréd napja van. Holnap Mátyás napja lesz.
A+ A A-

Skizofrénia: hogyan alakul ki?

Skizofrénia: hogyan alakul ki?Kati – nevezzük így – társaságkedvelő és vidám gyerek volt, végig a középiskolás évek alatt. A főiskolán azonban teljesen megváltozott: depressziós és visszahúzódó lett. Voltak olyan napok, amikor egyszerűen nem tudott felkelni az ágyból.

És nem csak ennyi történt. ”Furcsa gondolataim támadtak. Az volt az érzésem, hogy miközben áthaladok az egyetem udvarán, a mögöttem haladó emberek rám ugranak, megtámadnak” – emlékezik vissza a ma 21 éves lány, aki nevének elhallgatását kérte.

Persze tudta, hogy szorongása alaptalan, de a félelem a csontjáig hatolt

Máskor, vezetés közben árnyakat észlelt, amelyek hirtelen tűntek fel az út egyik vagy másik oldalán. Hangokat is hallott: emberi hangokat csakúgy, mint neszeket, furcsa zajokat.

A kellemetlen élmények végül arra sarkallták, hogy orvoshoz forduljon. Nem kellett sokáig várnia a diagnózisra: skizofréniát állapítottak meg nála. A lány által elmondottak alapján a skizofrénia korai jegyeit azonosították, amelyek gyakrabban gyermekeknél vagy fiatal felnőtteknél fordulnak elő. Ez az állapot a későbbiekben pszichózissá fajulhat, amelyet a valóság torz érzékelése jellemez. A korai szakasz jegyei időben hosszan elnyúlhatnak: hetekig, akár évekig is, mielőtt helyüket átadnák a pszichózisnak, vagy – misztikus módon – örökre eltűnnének.

A tudósok már régóta ismerik a jelenséget, de egyelőre nem tudják, hogy milyen módon kezeljék. Többféle módon folyik a kutatás: szkennelik az agyat, DNS- és hormonvizsgálatokat végeznek. Azt remélik, hogy valamely módon fényt derítenek a pszichózis okára és megállíthatják a folyamatot...

Nagyon korai szakaszban a betegek ugyan képzeletbeli dolgokat "észlelnek", furcsa gondolatokba ütköznek, de még megértik, hogy az élmények nem valóságosak, vagyis nem szakadnak el a racionalitástól. Ezzel ellentétben, a pszichózisban szenvedők hajlanak az irracionális magyarázatok elfogadására. Ez már jel arra, hogy nem tipikus depresszióval vagy szituációs stresszel állunk szemben.

Alacsony dózisban adott anti-pszichotikumokkal a tünetek nagymértékben csillapíthatók

Az egyelőre nem tisztázott, hogy ezek a szerek a pszichózis tekintetében megelőzésként is hatásosak-e. A mellékhatások, mint például a nagyfokú hízás gondot okoznak, különösen, ha arra gondolunk, hogy preventív beavatkozás esetén a pszichózis nem jelentkezik 100 százalékos biztonsággal.

Fiatalok esetében különösen nagy a veszély, hogy a hízás miatt nem szednék a gyógyszert akkor sem, ha valóban fenyeget a pszichózis.

A másik hatásos "szer" a közösség

Bátorítást kapnak a betegek, hogy befejezzék a tanulmányaikat, megőrizzék a munkájukat és ne szigetelődjenek el társaiktól. A közösségi együttlétek alkalmával a résztvevők azt is megtanulhatják, miként kezelhetik a stresszt.

Egy közösségi tag így számol be saját fejlődéséről: „Skizofrénia ellen gyógyszert kaptam, és lassanként újra kinyíltam az emberek felé. Újra teniszeztem, tornázni kezdtem. Elmúlt rólam az a mély szomorúság, amit addig naponta nyomasztott.”

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: skizofrénia 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!