Ma Nóra és Lili napja van. Holnap Izabella és Dalma napja lesz.
A+ A A-

Skizofrénia: fény derül az okára?

Skizofrénia: fény derül az okára? Múlt hónapban a kutatók felfedezték, hogy a skizofrének nagyobb valószínűséggel szenvedtek influenzás fertőzést az anyaméhben, mint egészséges társaik. Más közönséges élményektől is elmehet az eszünk jóval pelenkás korunk után.

A tipikus amerikai életmód tele van a mentális betegségek kockázati faktoraival, mondta Stephen Ilardi, a Kansasi Egyetem pszichológusa, a depresszió elleni 6 lépéses, gyógyszermentes programról szóló könyv szerzője. Javaslata szerint azonban megvédhetjük magunkat, ha távoli őseink szokásait elevenítjük fel.

Stressz: nagy árat fizetünk érte

"A modern világban a környezetünk folyamatosan aktiválja az agy stressz-válaszát.” – mondta Ilardi. E-mailekkel, tragikus hírekkel, elvárásokkal bombáznak bennünket. Az agy bizonyos idegkörei úgy reagálnak a stresszre, mintha fertőzés lenne. Visszahúzódásra késztetnek bennünket, gyulladást okoznak és agykárosodáshoz is vezethetnek pl. a hippokampuszban, a frontális lebegyben és a törzsdúcban, mondta Ilardi. Sok mentális betegség esetében a gyulladás a fő bűnös.

Röviden a gyulladás a szervezet önvédő mechanizmusa. Ha huzamosabb ideig fennáll, akkor nagy árat fizethetünk érte. A szívbetegséghez és az inzulinrezisztens cukorbajhoz hasonlóan a skizofrénia, a depresszió, az autizmus, a szorongás, a bipoláris zavar mind a gyulladással kapcsolható össze. Ezek közül soknak a megjelenése a modernizációval kéz a kézben jár. A távoli ősök viszonylagos mentális egészsége nem azt jelentette, hogy az életükből hiányzott a stressz.

A vadászok veszélyes munkája során valószínűleg nem a Zen-légzést alkalmazták. Viszont egy sor módszer állt a rendelkezésükre, amivel kikapcsolták az agy stressz-válaszát. Olyan szokások voltak ezek, melyek a legtöbb fejlett országban kimentek a divatból, mindta Ilardi. A vadászó-gyűjtögető életmódot folytató ember például azon vezethette le a feszültséget, ha az útjába kerülő akadályt egyszerűen odébblökte. A fizikai megerőltetés leállíthatja a stressz-gyulladás ördögi körét. A városi ember azonban, ha forgalmi dugóba ragad, legfeljebb csak főhet a saját levében.

A legtöbb mentális betegségről azt tartják, hogy az agyban található vegyületek elváltozása okozza, ezért gyógyszerekkel kezelik. Azonban a viselkedés is befolyásolja az agy kémiáját. Néhány primitív szokás féken tarthatja a stresszválaszt és így megelőzheti az agy megbetegedését. Ilardi és munkatársai olyan programot dolgoztak ki, mely segít a hideg fejű, összeszedett barlanglakók szokásait elsajátítani. A kezelés hatásosabbnak bizonyul, mint a gyógyszerek.

A modern őrület elleni védekezés eszközei

Az omegák egyensúlya
Az omega 6 és omega 3 zsírsavak ideális aránya 1:1. A tipikus amerikai étrendben ez inkább a 16:1-et közelíti meg, leginkább azért, mert az állatokat gabonával etetik a fű helyett. Az omega 6 összetevői elősegítik a gyulladás kialakulását és depressziós válaszokat válthatnak ki. Az omega 3 zsírsavak, melyek megtalálhatók a mogyorófélékben, lazacban és a lenmagolajban található meg, gyulladásgátló és segít megszakítani a stressz-gyulladás kört.

Aludjon többet
Egy évszázaddal ezelőtt az amerikaiak átlagosan kilenc órát aludtak minden nap. Manapság sokan még hét órán át sem pihennek, és ez is összefügg a mentális egészség romlásával. Igyekezzen legalább 8-10 órát aludni naponta, hogy agya és teste teljesen felfrissülhessen.

Legyen társaságunk
Őseink élvezték, ha valamiben kitűnhettek társaik közül, mondjuk azzal, hogy ők találták a legtöbb bogyót 50-100 ember közül. A mai 6,5 milliárd lelket számláló “globális” faluban senki sem lehet a legjobb semmiben.” – mondta Ilardi. Ha megtaláljuk a helyünket  egy kisebb közösségben, akkor nem sérül az egónk és más egészséges hatással is járhat, például nem tépelődünk annyit.

Kerüljük az ördögi kört
Ha egy problémára vagy gondra összpontosítunk, segíthet megoldásokat találni. De ha túlságosan egyirányú a figyelmünk, az ismétlődő stressz megakadályozhatja, hogy új erőre kapjunk. Ha egyedül vagyunk, gyakran emésztjük magunkat, mint ahogy az annyira jellemző a fejlett országokban. Őseink szinte sosem voltak egyedül. A közös tevékenység csírájában fojthatja el a parttalan önmarcangolást.

A mozgás segít
Felüdülés gyanánt mozgunk. Őseink szinte egész nap közepes intenzitású aerob tevékenységet folytattak, de rendszeresen emeltek súlyt is, például ásás és kunyhóépítés közben. Tanulmányok kimutatták, hogy már heti 90 perc mozgás ugyanolyan hatású, mint a gyógyszer.

Sütkérezzünk
Mindenki ismeri a napfény áldásos hatását. A betegségeket is távol tarthatja. Visszafogott mértékben a D-vitamin endogén formájának képződését serkenti, ami az omega 3 zsírsavhoz hasonlóan gyulladásgátló és megelőzheti a menekülési stresszválaszt.

Higgyünk valamiben
Bár a vallás és a mentális egészség kapcsolatáról szóló kutatások nem meggyőző erejűek, azok, akiknek kialakul egyfajta világképük – a világ megértésének egy módja, akár vallási, filozófiai vagy tudományos alapon – valószínűleg könnyebben küzdenek meg a nehézségekkel, mondta Ilardi.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: skizofrénia  stressz  őrület 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!