Ma Aladár és Álmos napja van. Holnap Eleonóra és Zelmira napja lesz.
A+ A A-

Friss hírek a mánia elleni gyógyszerekről

Friss hírek a mánia elleni gyógyszerekrőlA lítiumot már több mint ötven éve használják a mániás depresszió kezelésére, ám mindeddig nem sokat tudtunk a hatásmechanizmusáról. A Cardiffi Egyetem kutatói most tettek egy lépést az ismeretek bővítése felé, melynek segítségével akár hatékonyabbá is lehet majd tenni a terápiát.

Sejteken végzet laboratóriumi mérések alapján kiderítették, hogy a lítium a PIP3 néven ismert molekulára hat, mely fontos szerepet játszik az agyi jelátviteli folyamatok szabályozásában. A lítium gátolja az inozitol képződését, mely a PIP3-ból létrejövő egyszerű cukor. A lítium az inozitol-monofoszfatáz (IMPáz) nevű enzim működését mérsékli, mely az inozitol képződéséért felelős.

A vizsgálatban most azt sikerült kimutatni, hogy az IMPáz mennyiségének növelése magasabb PIP3 szintet eredményez, mely aztán lítium adásával csökkenthető. Az IMPA2 gén (az IMPáz egy variánsát kódoló gén) magas szintje korábbi vizsgálatok során összefüggést mutatott a mániás depresszióval. A mostani eredmények szerint úgy tűnik, hogy a lítium az IMPA2 változásaira hathat.

„Még mindig nem tudjuk biztosan, hogy segít a lítium stabilizálni a mániás depressziót" – jelentette ki Adrian Harwood, a Cardiffi Biotudományok Iskola professzora, a kutatás vezetője. „Az eredmények azonban egy lehetséges mechanizmust feltártak.

A lítium pontosabb megértésével közelebb juthatunk a betegség genetikájához, és hatékonyabb, szelektívebb gyógyszereket fejleszthetők ki.” A megváltozott PIP3 jelátvitelt más betegségekben is megfigyelték, ezért a lítiummal kapcsolatos kutatások akár az epilepszia és az autizmus kezelésére is kihathatnak. Jelenleg a lítiumot egy idegi degeneratív betegség, az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) kezelésében próbálják ki. A Wellcome Trust által finanszírozott kutatás eredményei a Disease Models and Mechanisms-ben olvashatók.

Címkék:
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!