Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Natália napja van. Holnap Judit napja lesz.
A+ A A-

Mániás állapot sikeréhség miatt?

Mániás állapot sikeréhség miatt?A mániás vagy bipoláris személyiségjegyekkel rendelkező embereknek nagyobb elvárásaik vannak arról, mit tudnak elérni a siker, a pénz és a hírnév terén, állítja egy hétfőn megjelent új tanulmány.

Mániás depresszió, bipoláris rendellenesség?

A kutatók 103 embert vizsgáltak, közülük 27-nél állították fel korábban a mániás depresszió vagy a bipoláris rendellenesség diagnózisát, utóbbi egy olyan agyi funkciózavar, amely szokatlan és gyakran drámai változásokat okoz az illető hangulatában, energiájában és működési képességében.

Arra kérték a vizsgált személyeket, töltsenek ki egy kérdőívet legambiciózusabb életcéljukról, azaz osztályozzák, hogy bizonyos események, mint például a rendszeres tévészereplés vagy egy húszmillió dolláros nyeremény milyen valószínűséggel következnek be életükben.

„Azt találtuk, hogy akiknek életük során valaha előfordult mániás epizód, sokkal magasabb elvárásokkal rendelkeztek a népszerűség és az anyagi siker elérése terén” – mondta el Sheri L. Johnson, a Kalifornia Egyetem professzora. „Ez azt sugallja, hogy a mániás vagy bipoláris emberek életében a siker, a pénz és a népszerűség irányába tolódik el az érdeklődés.”

Mánia: siker, pénz, népszerűség

A British Journal of Clinical Psychology folyóiratban megjelent cikkben Johnson azt írja, az emelkedett hangulattal, száguldó gondolatokkal és fokozott beszédességgel jellemzhető mániát korábban már összefüggésbe hozták a teljesítmény fontosságával kapcsolatos meggyőződéssel.

„Az eredmények azt mutatják, hogy a mánia minden költségével együtt arra is biztathatja az embereket, hogy nagyobb célokat tűzzenek ki maguk elé” – folytatta Johnson. „Néhány esetben elérik céljukat, ezzel megmutatják, van valami jó is ebben a rendkívül fájdalmas rendellenességben.”

Címkék:
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!