Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Szilvia napja van. Holnap Aliz napja lesz.
A+ A A-

A nők termékenysége és a Parkinson-kór

A nők termékenysége és a Parkinson kockázatEgy szerdán megjelentetett amerikai kutatás szerint a hosszabb termékeny élettartammal rendelkező nők esetében alacsonyabb a Parkinson-kór kialakulásának kockázata.

„Az eredmények azt mutatják, hogy a test saját (endogén) hormonjainak hosszabb ideig történő behatása segíthet megvédeni a Parkinson-kór által támadott agysejteket” – nyilatkozták a tanulmány szerzői.

A nők termékeny élettartama az első menstruációjától a menopauzáig tart. A 39 évnél hosszabb termékeny élettartammal rendelkező nők esetében 25 százalékkal alacsonyabb a Parkinson-kór kialakulásának kockázata, mint azokban, akiknek 33 évnél rövidebb a termékeny élettartamuk.

A kutatók eredményeikről az Amerikai Neurológiai Akadémia április 25. és május 2. között Seattle-ben megrendezett éves konferenciáján számolnak be.

A terhesség is befolyásolja a Parkinson-kór kialakulását

A kutatásból az is kiderült, hogy a négy vagy több terhességen átesett nőkben 20 százalékkal magasabb a Parkinson kockázata, mint a három vagy kevesebb terhességen átesettek esetében.

Azokban a nőkben pedig, akik hiszterektómián, vagyis a méh teljes művi eltávolításán estek át (művi menopauza), majdnem kétszer nagyobb a Parkinson-kór kialakulásának kockázata. A rizikó kétszer nagyobb volt abban az esetben, ha valaki korábban hormonterápiát végeztetett, majd abbahagyta, mintha sosem esett át hormonterápián.

A hormonok és természetes menopauza

A hormonok szedése egyáltalán nem befolyásolta a Parkinson kockázatát olyan nők esetében, akik természetes menopauzán estek át.

„Ez a tanulmány nem a hormonterápia alkalmazását támogatja Parkinson-kór esetén, de továbbra is számos megválaszolatlan kérdés maradt” – nyilatkozta a kutatás vezetője, Rachel Saunders-Pullman, a bronxi Albert Einstein College of Medicine munkatársa. A 74000 természetes menopauzán és 7800 művi menopauzán átesett nő részvételével végzett tanulmányt részben az amerikai Országos Egészségügyi Intézet finanszírozta.

Mivel a Parkinson-kór férfiakban gyakoribb, mint nőkben, a kutatók már régóta feltételezik, hogy a hormonok szerepet játszanak a betegség kialakulásában.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: parkinson-kór 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!