Ma Emőd napja van. Holnap Lőrinc napja lesz.
A+ A A-

Korábban diagnosztizálható a Parkinson-kór

Korábban diagnosztizálható a Parkinson-kórSzámítások szerint világszerte 4 millió embert érint a Parkinson-kór, ami egy olyan összetett betegség, amely nagyban különbözhet az érintettekben.

A Parkinson-kór kialakulásához vezető agyi kémiai folyamatok megértése fontos annak érdekében, ha korai MR diagnosztikai módszereket és új terápiákat szeretnénk kifejleszteni.

A chicago-i AAAS Találkozó keretében Dr. Joanna Collingwood (Keele Egyetem) számol be kutatásuk eredményeiről, amelyet Dr. Mark Davidson (Florida Egyetem) közreműködésével végzett Diamondban – Anglia országos synchrotonja segítségével. Eredmények szerint az betegek agyában a fémionok eloszlása megváltozik a kórfolyamat során. Az agyszövetet egészében vizsgálva feltérképezhetővé vált a Parkinson-kórban érintett érzékeny motoneuronok fémeloszlása, egy olyan agyi régióban, amelyről korábban már kimutatták, hogy vasszintje majdnem megkétszereződik az egyes sejtekben. A kutatást a Műszaki és Fizikai Tudományok Kutatási Tanácsa (EPSRC) támogatta Angliában.

Precízen fókuszált röntgensugarak

„A Diamondban végzett vizsgálataink során a mikrofókusz spektroszkópia nevű technikát alkalmaztuk, amely során erőteljes, precízen fókuszált röntgensugarak érik a szöveti mintákat.”- közölte Dr. Collingwood. „Olyan részletesen tudtuk így megvizsgálni az emberi szöveteket, hogy a fémionok, kiváltképp a vasszintek a sejtben és környezetében feltérképezhetővé váltak. Mitől olyan egyedi a mikrofókusz synchroton féle megközelítés? Mert segítségével még az is megállapítható, hogy a vas milyen formában van tárolva. Számos évnyi munkával sikerült elérnie a szövetminták előállításának ideális módszerét az Anyagkutatási Együttműködési Hozzáférési Csapatnak a Továbbfejlesztett Fotonforrásnál (APS), melyet Dr. Davidson, Dr. Jon Dobson és Dr. Chris Batich vezetett. A módszerrel nem változik meg a fémek eloszlása vagy formája a vizsgált szövetekben. Hálásak vagyunk az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézeteknek (NIH) a fontos vizsgálat támogatásáért. Számos kutatás során átsiklottak a szövetek előkészítésének fontossága felett.”

„A klinikum területére helyezve a kutatást meg kell határoznunk, a klinikusok által az MR felvételen látott kontrasztváltozásokból mennyi tulajdonítható közvetlenül a vaseloszlás és forma változásának. A betegség biokémiai szempontjainak jobb megértése hosszútávon javuló terápiás megközelítésekhez vezethet, és lehetőséget jelent a korai MR detektálás és diagnózis számára is. A korai diagnózis kulcsfontosságú, mert mire megjelennek a betegség tipikus tünetei, a kémiai változások már az érzékeny motoros idegsejtek szignifikáns sejthalálát okozzák. Szoros együttműködésben dolgoztunk Dr. John Forderrel és Dr. Keith White-tal (Mcknight Agykutató Intézet, Florida Egyetem) a korai diagnózisok MR vizsgálatain és a Diamond illetve az APS eredményeinek a klinikumba való áthelyezésén.”

A Parkinson-kór egyre fokozódó probléma

A világ öregedő lakosságának köszönhetően a Parkinson-kór egy egyre fokozódó közegészségügyi problémát jelent. A kutatás egyik végső célja a korai diagnosztika új módszerének kifejlesztése, hogy az orvosi kezelés minél hamarabb elkezdődhessen, mielőtt létrejönne a visszafordíthatatlan sejthalál.

Jelenleg is elérhető a szervezet fémjeinek eltávolítása vagy inaktiválása például a vastúlraktározásban szenvedők esetében, amelyet chelációs terápiának neveznek. Ahogy a szűrési technikák egyre korábbi detektálást tesznek lehetővé, lehetségessé válhat a Parkinson-kór még korábbi diagnózisa, és a terápiás kutatások további fejlesztésével chelációs alapú terápiás megközelítéseket fejleszthetnek ki a sejtvesztés irreverzibilis szintjének megelőzésére a betegekben. A Parkinson-kór esetében pontosabban célzott megközelítésre van szükség, mivel összességében a szervezet vasszintje nem emelkedett. Csak a betegség által érintett lokális területek esnek áldozatul, a synchroton technika segítségével elért információk így fontosak a megfelelő kezelések megtervezéséhez.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: parkinson-kór  röntgen 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!