Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Orsolya napja van. Holnap Előd napja lesz.
A+ A A-

Tökéletes védelem Parkinson-kór ellen?

Tökéletes védelem Parkinson-kór ellen?Az agyban található egyik fajta sejtek, az astrocyták által termelt egyik fehérje teljes védelmet nyújt a Parkinson-kór ellen, állítja egy hétfőn megjelent tanulmány.

A mozgások zavarával, remegéssel és lelassulással járó Parkinson-kór akkor alakul ki, ha az agy substantia nigrának nevezett területén a dopamint termelő idegsejtek elpusztulnak vagy károsodnak, így a test izmai nem működnek simán és összehangoltan. A bokszoló Muhammad Ali, a színész Michael J. Fox és a néhai II. János Pál pápa valamennyien ebben a betegségben szenvedtek, szenvednek.

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent tanulmányban a madisoni Wisconsin Egyetem kutatói olyan egereket vizsgáltak, amelyek astrocytái a Nrf2 fehérjéből a normális mennyiség kétszeresét termelték. Miután az egereket egy bizonyítottan Parkinson-kórt okozó szerrel kezelték, a tanulmányból az derült ki, hogy az egerek teljesen védve voltak a betegség ellen, így a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az astrocyták által termelt Nrf2 fehérje védte meg az egereket a szer káros hatásától.

„Az Nrf2-t nem termelő génmódosított, úgynevezett knock-out egerekben a dopamin metabolitjának szintje 90 százalékkal csökkent, míg az Nrf2-t termelő astrocyták esetén nem változott” és nem alakult ki Parkinson-kór, mondta el Jeffrey Johnson, a Wisconsin Egyetem gyógyszerész professzora, a kutatás vezetője az AFP-nek. „Nem számítottunk arra, hogy teljesen ki lehet védeni a toxicitást.”

Decemberben a Wisconsin Egyetem tudósai felfedezték, hogy az Nrf2 szintjének növelése késleltetheti az amiotrópiás laterálszklerózis, vagyis a Lou Gehrig-betegség kezdetét, a jelenlegi vizsgálatok során azt szeretnék meghatározni, milyen hatása van a fehérjének a szintén idegrendszeri károsodással járó Alzheimer- illetve Huntington-kórban.


„Valami azt súgja, ezekben a betegségekben az astrocyták hibás működése a közös” – magyarázta Johnson. „Egyértelmű, hogy az astrocyták károsodása jelentős mértékben hozzájárul az idegsejtek elhalásához. Ha jobbá vagy erősebbé tudjuk tenni az astrocytákat, hogy ne károsodjanak, megóvhatjuk az idegsejteket.”

A kutatók hosszútávú kísérletekbe kezdtek egereken, hogy kiderítsék, akkor is vissza tudja-e fordítani a beavatkozás a Parkinson-kórt, miután a károsodás már fellépett. „A Parkinson-kóros betegek idegsejtjei  a diagnózis felállításának idejére már elvesztették funkciójuk nagy részét. A kérdés az: ezek közül az idegsejtek közül mennyi pusztult el ténylegesen és mennyi az,a melyiknek csak a működése károsodott? Ha az idegsejtek még megvannak, csak a körülmények miatt nem tudnak működni, a környezet megváltoztatása nemcsak a további idegsejtvesztést akadályozhatja meg, de a betegek meggyógyulhatnának és a sejtek funkciója helyreállhatna.”

A Nemzeti Parkinson Alapítvány szerint körülbelül 1,5 millió amerikai szenved a betegségben és évente 60 ezer új esetet diagnosztizálnak.

Címkék:
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!