Ma Eszter és Eliza napja van. Holnap Orbán napja lesz.
A+ A A-

A mozgás megfordíthatja az agy leépülését

A mozgás megfordíthatja az agy leépülésétA rendszeres testmozgás segíthet az Alzheimer-kórban szenvedő időseknek, hogy javuljon mentális állapotuk - állítják amerikai kutatók.
A testmozgásról már több korábbi vizsgálat is kiderítette, hogy az hatásos eszköz lehet az öregedéssel járó problémákkal szemben.

A kutatók azonban most úgy vélik, hogy nemcsak az idősek fizikumára, hanem agyműködésére is jó hatással van az aerobik.

A vizsgálatok ugyanis kimutatták, hogy a testmozgás növeli az agy térfogatát és fejleszti a gondolkodás sebességét, valamint élességét is.

Agyunk kapacitása az öregedés során fokozatosan romlik, és ez olyan problémákhoz vezethet, mint a memória és a koordinációs képesség leépülése.

Az Illinois-i Egyetem professzora szerint ma már sok bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a testmozgás visszafordíthatja a mentális leépülést. Art Kramer hangsúlyozta: az aktív életmód nemcsak az egészséges időseknek, de az Alzheimer-kórban szenvedőknek is hatásos lehet.

A vizsgálat eredményeiből kiderül, hogy azoknál, akik heti háromszor egy-egy órát mozogtak három hónapon keresztül,  nagyobb agytérfogatot mértek, mint fiatalabb, inaktív társaiknál.


A British Journal of Sports Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerzői állítják: félévnyi rendszeres fizikai aktivitás már elég lehet arra, hogy növekedjen az idősek agyának kapacitása.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: aerobik  alzheimer 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!