Ma Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.
A+ A A-

A napi ritmus befolyásolja a memóriát

A napi ritmus befolyásolja a memóriátTestünk órája több lehet annál, mint hogy a napi ébredést és elalvást szabályozza, létfontosságú lehet a tanulás és a memória kérdésében is – állítják a Stanford Egyetem kutatói.

Hörcsögökkel végzett kísérletekből az derült ki, hogy a cirkadián ritmus kritikus fontosságú a megtanult dolgok rögzítésében. Azokban a hörcsögökben, akiknek megszakították a napi ritmusát, folyamatosan termelődött a GABA nevű vegyület, amely gátolja az agyműködést, ám amikor a GABA hatását gátló anyagot adtak, visszaállt a tanulási képesség.

A napi ritmusuktól megfosztott hörcsögök akkor is rosszul teljesítettek a tanulási folyamatok során, ha egyébként sokat alhattak. A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóirat eheti számában megjelent tanulmány az első, amely a tanulás és a cirkadián ritmus kapcsolatával foglalkozik.

Az eredmények fontosak lehetnek az olyan tanulási nehézségekben és memóriaproblémákban, mint a Down-kór , az Alzheimer-kór vagy az időskori elbutulás. „Az öregedő emberekben az egyik legfontosabb történés, hogy a cirkadián ritmus szétesik és megszűnik” – mondta el Norman Ruby biológus, a tanulmány vezető szerzője, aki szerint az időseknél ennek a ritmusnak a szétesése okozhatja a rövidtávú memória zavarait. Ruby hozzátette, hogy sokminden okozhat memóriazavarokat, ám az eredmények egy új kaput nyitnak a terápiás kezelések fejlesztéséhez.

 

Kapcsolódó kifejezések: elalvás  memória  ritmus  ébredés 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!