Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Orsolya napja van. Holnap Előd napja lesz.
A+ A A-

Az agysérülés és az Alzheimer-rejtély

Az agysérülés és az Alzheimer-rejtélyAz Alzheimer-kór kialakulásával összefüggésbe hozott fehérje szintje emelkedik, mikor agysérülésből épülünk fel. Ez a meglepő felfedezés segíthet megmagyarázni azt, hogy a sérülések miért növelik a betegség kialakulásának esélyét, állítják amerikai és olasz kutatók.

A St. Louisi Washington Egyetem és a Milánói Egyetem kutatói óráról órára mérték az amyloid béta fehérje szintjét 18 súlyos agysérültnél, miközben épp a kómából ébredtek fel. „Próbáltuk megérteni, hogy a traumás agysérülés miért növeli az Alzheimer-kór kialaulásának esélyét.” – mondra Dr. David Brody a Washington Egyetemről, akinek munkája a Science folyóiratban jelenik meg.

Brody elmondta, hogy a súlyos agysérülést szenvedett emberek esélye 2-4-szeres lesz az Alzheimer-kór kialakulására. Az egyik feltételezés az, hogy az ilyen sérülések növelik az amyloid béta szintjét, amely fokozhatja a ragadós amyloid részecskék lerakódását, mely a betegség egyik jellemvonása. Ennek tanulmányozására a csapatok egy apró katétert vezettek a betegek agyába, hogy mintát vegyenek a sejtek közti folyadékból, ahol az amyloid béta fehérje felgyülemlik. Óránként mérték a folyadék fehérjeszintjét.

"Azt vártuk, hogy az amyloid béta szintje közvetlenül a sérülés után magas lesz, később pedig lecsökken.” – mondta Brody telefonos interjújában. Ehelyett azt tapasztalták, hogy a fehérje szintje fokozatosan növekedett, ahogy a betegek agyműködése helyreállt. Minél jobban érezte magát a páciens, annál magasabbra emelkedett az amyloid béta szintje. Akiknek romlott a neurológiai funkciója, azoknak az amyloid béta szintje csökkent.


Brody szerint az eredmények arra utalnak, hogy az amyloid béta az emberi agyban talán egyfajta indikátora az agysejtek közötti kommunikációnak, amit egérkísérlete során már tapasztaltak. Ez sokkal több kérdést vet fel, mint amennyi választ ad.

Az Alzheimer-kór kutatói azt próbálják kideríteni, hogy az amyloid lerakódásokat megszüntető gyógyszerek lassítják-e a betegség előrehaladását. Bár teljesen oldható amyloid béta fehérjét találtak a sejtek közötti folyadékban, a sejtek belsejében ezt nem mérték. Talán a mérőeszköz sem volt elég érzékeny, véli Brody. Szerinte a vizsgálat még csak az első, kezdeti lépés.

Az Alzheimer-kór az elbutulás leggyakoribb formája. Az Egyesült Államokban 5,2 millió, világszerte pedig 26 millió embert érint az Alzheimer Szövetség szerint.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Alzheimer  amyloid béta 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!