Ma Berta és Bettina napja van. Holnap Ibolya napja lesz.
A+ A A-

Készségfejlesztés skizofréniásoknak

Szociális készségfejlesztés skizofréniásoknakA Newcastle Egyetem kutatói egy új módszert vizsgálnak, amely segíthet a szkizofréniában szenvedő betegeknek a kommunikáció és a szociális készségek fejlesztésében.

Kathryn McCabe PhD. hallgató a szkizofrén betegek szemmozgását vizsgálja annak érdekében, hogy jobban megértse, hogyan nézik a betegek más emberek arcát. Szerinte az arckifejezések és szociális jelek felismerési képessége a szkizofrénekben hibás.

„A legtöbb ember számára ez a képesség viszonylag automatikus és a jó szociális és interperszonális kommunikáció fontos tartozéka, ám a szkizofréniásoknak nehezükre esik felismerni az érzelmek arckifejezéseit.”- közölte, és hozzátette: „Ez hozzájárulhat az olyan pszichotikus tünetek kialakulásához, mint a hallucinációk, téveszmék és szociális visszahúzódás, amelyek rontják a szakmai és tanulmányi teljesítményt.”

McCabe azt reméli, sikerül meghatároznia, hogy az arckifejezések értelmezésének nehézsége változhat-e orvosi tréning segítségével. „Noha a szkizofréniára alkalmazott gyógyszereknek széles a köre, egyéb kezelési lehetőségekre is szükség van.

Kifejlesztettünk egy tréningprogramot, amelyről azt reméljük, segíthet a szkizofréniás embereknek részt venni a társadalomban, és újra felismerjék az arckifejezéseket.”

 

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: skizofrénia 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!