Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Ödön napja van. Holnap Hortenzia és Gergő napja lesz.
A+ A A-

Már megmagyarázható a testképzavar

A testképzavar modelljeHa egy műanyag kéznek látszó tárgy van ott, ahol a kezünknek kellene lenni, úgy érezzük, hogy az a saját kezünk – a legújabb kutatások szerint ez a zavart nemcsak az agyunkban okozza, hanem tényleges fizikai érzetet is kelt. Ez a megfigyelés összefügghet a stroke, az evészavarok, mint az anorexia, a skizofrénia és az autizmus mechanizmusával.

A vizsgálat során a megfigyelt egyén látóterébe egy műanyag kezet helyeztek, a saját jobb kezét pedig paraván mögé rejtették.

Ha egyidőben mindkettő kezet fájdalmas illetve fájdalmasnak látszó inger érte, akkor a vizsgált személynél egy olyan ösztönös mozdulatot figyeltek meg, mely a látóterébe helyezett műanyag kéznek megfelelő irányba mozdult, nem pedig a saját, eltakart keze felé.

„Ez egy furcsa érzés” – mondta Dr. G. Lorimer Moseley, az oxfordi egyetem anatómia és élettan intézetből. „Úgy érzik, mintha a műanyag kéz lenne az övék.” A saját takarásban levő kezük pedig énidegenné válik, mintha nem is a sajátjuk lenne, erre a takart végtag hőmérséklet csökkenése is utal.

Az érzékszerveinket tehát könnyű becsapni, saját énünk azonosítása labilis képességünk, mely, ha felborul, akkor bizonyos neurológiai és pszichiátriai állapot alapjait képezi.

Ezek a betegségek összefoglaló névvel a testképzavarok csoportba sorolható, ilyen az anorexia, a bulimia, az autizmus és a stroke bizonyos típusai. „Sikerült ezeket az állapotokat, a testképzavarokat modelleznünk.”

Kapcsolódó kifejezések: anorexia  autizmus  stroke 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!