Ma Donát napja van. Holnap Bernadett napja lesz.
A+ A A-

Előítéleteink mentális betegekkel szemben

Előítéleteink mentális betegekkel szembenA Pennsylvania Egyetem szociológus professzorának, Dr. Scnittker Jánosnak kutatásai szerint bár az amerikaiak manapság már általában tisztában vannak vele, hogy a mentális betegségek mögött gyakran genetikai okok húzódnak meg, mégsem toleránsabbak az ilyen betegekkel, mint 10 évvel ezelőtt.

A részletes kutatási anyagot a Social Science and Medicine című szaklapban publikálták először. A kutatás elsősorban az amerikai lakosság előítéleteit és toleranciaszintjét vizsgálta a mentálisan betegekkel szemben. Az eredmények szerint bár a lakosság nagy része tisztában van már vele, hogy az ilyen betegségek kialakulásában nagy szerepet játszanak a genetikai faktorok, a toleranciaszint mégsem változott.

"A skizofrénia esetében az átlagembernek gyakorlatilag mindegy, hogy azt genetikai tényezők, vagy személyiséghibák okozzák - nyilatkozta Dr. Scnittker - Az ilyen betegek említése mindig az erőszaktól való félelmet váltja ki az emberekből, akik mind aberráltnak és sérültnek tekintik a skizofréneket. A depresszió esetében azonban ha megemlítjük, hogy genetikai okai vannak a betegségnek, az mindjárt elfogadhatóbbá válik a társadalom számára, hiszen a beteg nem tehet róla hogy ilyen, ezért támogatni és segíteni kell őket."

Az előítéletek miatt a mentális betegségekben szenvedőknek sok kellemetlenséggel kell szembe nézniük: az ilyen betegeket szomszédaik, barátaik, ismerőseik nehezen fogadják el, és nem szeretnek a közelükben lenni, ezért nap, mint nap találkoznak a társadalom elutasító magatartásformáival. "Szerencse a szerencsétlenségben, hogy bár a mentálisan betegeket még manapság sem fogadja el jobban a társadalom, mint tíz éve, de az újonnan felfedezett genetikai kapcsolat miatt (vagyis hogy a betegségek kialakulásában nagy szerepük van a géneknek) egyre többen kezeltetik magukat" - nyilatkozta Dr. Scnittker.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: beteg  előítélet  mentális  toleráns 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!