Ma Eszter és Eliza napja van. Holnap Orbán napja lesz.
A+ A A-

Burgonya: az Alzheimer-kór kulcsa?

Burgonya: az Alzheimer-kór kulcsa?Egy, a 'Biological Chemistry' című szaklapban megjelent cikk szerint egy burgonyára veszélyes vírusfajta komoly hasonlóságokat mutat az Alzheimer-kór kialakulásában fontos szerepet játszó fehérjével, és a kutatók szerint a vírus antitesteinek segítségével az Alzheimer-kór is megelőzhető és kezelhető lehetne.

A Case Western Reserve Egyetem kutatói a burgonya-vírus amyloid-szerű fehérjéin (PVY) végeztek kísérleteket.

A PVY-t először egereken próbálták ki, négy hónapon keresztül. A kísérleti adatok szerint a beinjekciózott egerek igen nagy mennyiségben termeltek olyan antitesteket, amelyek hatással lehetnek az Alzheimeres páciensek amyloid béta fehérjéire.

A kutatók szerint az amyloid béta fehérjének igen komoly szerepe van az Alzheimer kialakulásában, és korábbi állatkísérletek megmutatták, hogy a fehérje ellen termelt antitestek képesek lassítani az Alzheimer-kór progresszióját, az amyloid plakkok elpusztításával. A korai emberkísérletek is bíztatóak voltak, azokat azonban az autoimmun betegségek kialakulásának veszélye miatt fel kellett függeszteni.

A kutatók szerint az Alzheimer-vakcinák biztonságossá tételének egyik módja az lenne, ha nem emberi antitesteket használnának, hanem a himlőoltáshoz hasonlóan például tehenek fehérjéit.

A burgonya-vírus igen gyakori fertőzés, amely emberekre egyáltalán nem jelent veszélyt. Bár majd csak a végső tesztek során derülhet fény rá, hogy a PVY antitestek mennyire alkalmasak az Alzheimer kezelésére, a kutatók igen bizakodóak.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: alzheimer  burgonya 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!