Ma Kármen és Anita napja van. Holnap Klotild és Cecília napja lesz.
A+ A A-

A tudósok megmagyarázzák az epilepszia rejtélyét

A tudósok megmagyarázzák az epilepszia rejtélyétAmerikai kutatók vasárnap bejelentették, hogy megtalálták a kulcsot az epilepsziás rohamok egyik évtizedes rejtélyéhez. A felfedezés elősegítheti az idevágó gyógyszerek kifejlesztését is.  Már múlt századbeli kísérletek kimutatták, hogy szén-dioxid belélegzésével az agy pH-ja savas irányba tolódik el, és így véget lehet vetni egy esetleges epilepsziás rohamnak, de a dolog molekuláris magyarázata sokáig titok maradt.

Az Iowai Egyetem és a Veteránügyi Hivatal Iowai Egészségközpontjának kutatói bejelentették, hogy egereken végzett kísérletek alapján megtalálták azt a molekuláris szintű kapcsolót, ami a jelenségért felelős. Az agysejtek felszínén található ASIC1a nevű csatorna a pH csökkenésére megnyílik és ionokat enged át. A kutatók véleménye szerint ez olyan idegsejteket aktivál, amelyek leállítják a rohamokat.

Az ASIC1a összetartó szerepe genetikailag módosított egerek segítségével derült ki. A kutatók rohamokat előidéző kainátot használtak olyan rágcsálókon, amelyek rendelkeztek ASIC1a-val, illetve olyanokon, amelyek genetikailag módosítottan nem rendelkeznek ilyennel. Az AISC1a-val nem rendelkező egerek rohamai súlyosabbak voltak és tovább tartottak. „Azt találtuk, hogy az ASIC1a-nak nincs szerepe a roham indulásában, de ahogyan zajlik a roham és csökken a pH, szerepet játszik a további rohamaktivitás megszüntetésében” – mondta el Adam Ziemann kutató.

A pH a savasság mértékegysége, minél magasabb egy pH érték, annál alacsonyabb a savszint. Az ASIC1a-val rendelkező egereknél szén-dioxid belégzése után rapidan csökkent az agyi pH, és ez megvédte az egereket a halálos rohamtól.


John Wemmie, a tanulmány társszerzője elmondta: „Rohamok során az ASIC1a gátló idegsejteket hoz működésbe. Ez az első tanulmány arról, hogy az ASIC1a aktivációja gátló hatást hoz létre.” Az eredmény jó hír a kutatók számára, mert teret kínál egy olyan gyógyszer kifejlesztésére, amely az ASIC1a-t aktiválja és így szünteti meg a rohamokat, de a tudósok szerint még rengeteg munka van hátra, amíg meg is erősítik ezt az elméletet.

A görcsrohamokat neuroncsoportok abnormális, összehangolt kisülése váltja ki, amely megzavarja a központi idegrendszer működését és izommerevséget, görcsöket, legrosszabb esetben légzésleállást okoz. Az emberek körülbelül 2-4 százalékának lesz élete folyamán görcsrohama, miközben az epilepsziabetegek számára ez többször ismétlődik. A rohamok legnagyobb része magától szűnik, de néhány esetben a roham a nagyon veszélyes status epilepticusba torkollik, amelynek halálozási aránya 20% is lehet.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: ASIC1  epilepszia  ph-savas  roham  szén-dioxid 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!