Ma Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.
A+ A A-

A terápiák segíthetnek az agyvérzés utáni depresszió kialakulásának csökkentésében

A terápiák segíthetnek az agyvérzés utáni depresszió kialakulásának csökkentésébenAzoknál a betegeknél, akik az agyvérzésüket követő egy évben escitalpopram tartalmú gyógyszert szedtek, vagy problémamegoldó csoportterápián vettek részt, csökkent a depresszió kialakulásának kockázata - állítja a JAMA május 28-i kiadásának egyik cikke.

Az Egyesült Államokban éves szinten meghaladja a 700 000-et az agyvérzéses esetek száma. A betegek több mint felénél később depresszió is kialakul, derül ki a cikk háttérinformációjából. „Az agyvérzés utáni depresszióról már több cikkben szót ejtettek, és kapcsolatba hozták egyrészt a mindennapi tevékenységek korlátozódásával valamint a megemelkedett halálozással. A depresszió megelőzése épp ezért egy fontos cél” – írták a kutatók.

Robert. G. Robinson, Az Iowai Egyetem munkatársa és kollégái felmérték az escitalopram hatóanyagú antidepresszáns hatékonyságát, továbbá a placebo tablettával kombinált problémamegoldó terápiát a depresszió megelőzése szempontjából 176 agyvérzésen átesett beteg esetében. Az agyvérzést követő három hónap alatt a betegeket véletlenszerűen három csoportba osztották: az egyik escitalopramot kapott, a másik placebót, a harmadik terápián vett részt. A terápia 6 kezelésből és 6 megerősítő foglalkozásból állt.

A kutatók azt találták, hogy a placebót szedő csoport tagjai 4,5-szer nagyobb eséllyel lettek depressziósak, mint a gyógyszerrel kezelt betegek, a terápiás csoporthoz képest mért arány pedig 2,2-szeres volt. „Ha csak a depressziós roham gyakoriságát vesszük az egy éves kezelés alatt, 7,2 akut agyvérzéses betegnek lenne szüksége gyógyszeres megelőzésre, 9,1 betegnek pedig a terápiára” – írták a szerzők.


Egy sokkal konzervatívabb adatfeldolgozási módszer alkalmazásával kiderült, hogy az escitalopram jóval hatásosabb a placebónál, a problémamegoldó terápia hatékonysága azonban nem számottevően nagyobb.

„Az eredményekből klinikailag azt a következtetést vonhatjuk le, hogy az akut agyvérzést követően alkalmazott escitalopram vagy problémamegoldó terápia megelőzheti a depressziót és talán a kedvezőtlen hatásait is” – állapították meg a szerzők.

Kapcsolódó kifejezések: agyvérzés  antidepresszáns  escitalpopram 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!