Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz.
A+ A A-

Érzékszervi terápiával csökkenthető autista karakterek

Érzékszervi terápiával csökkenthető autista karakterekAz autista gyermekek szülei fokozott figyelemmel fordulnak –a jó eredménnyel kecsegtető- érzékszervek (szenzórium) működését integráló (egyesítő) kezelés felé, hogy segítsenek gyermekeiknek a betegség leküzdésében. A 2007-es év során a szülők 71 százaléka alkalmazta az érzékszervek működését egyesítő alternatív módszert a hagyományossal szemben és ezen szülők 91 százaléka azt eredményesnek is találta.

Az Amerikai Foglalkoztatási és Terápiás Társaság (AOTA) 2008-as kongresszusán mutatták be Temple Egyetem kutatását, melyben azt találták, hogy azon gyermekek, akik autizmus spectrum zavarral (ASD=Autism Spectrum Disorder) küzdenek, és akik az érzékszervek működését integráló terápiában részesülnek, jóval kevesebb autista karakterrel bírnak a hagyományos kezelésben részt vett társaikhoz képest. Ezen karakterek (jellemzők) a kezek ismétlő mozgásai, tevékenységei (kényszermozgás), a hangoskodás, ugrálás, a hihetetlenül beszűkült érdeklődés, mely gyakran társul figyelem- és tanulási zavarral.

„Az új módszerbe beválogatott gyermekek csoportja több olyan célt ért el, melyet szüleik avagy kezelőik határoztak meg” - mondták a vizsgálat vezetői, Beth Pfeiffer, PhD, OTR/L, BCP és Moya Kinnealey PhD, OTR/L, a Temple Egyetem Foglalkozási és Terápiás Intézetének munkatársai. A gyermekek komoly előrelépést tettek a célok elérése felé az érzékekre vonatkozó feldolgozás/szabályozás-, a szociális-lelki- és funkcionális motoros feladatok elvégzése terén.

Az érzékek integrációja az agy azon helyesen összesítő és alkalmazkodó képessége, mely lehetővé teszi a kívülről jövő, érzékszerveken át támadó információk feldolgozását. Ezen terület hibás működése megnehezíti az autista emberek alkalmazkodását és tevékenységét abban a környezetben, ahol embertársaik élnek. Az autista emberek extra érzékenyek lehetnek a zajra, az érintésre vagy képtelenek elkülöníteni a zavaró hangokat vagy mintázatokat. A válaszuk lehet lobbanékony cselekvés, zajkeltés avagy tovaszaladás. Pfeiffer és Kinnealey azon kutatócsoport tagjai, akik keresik a tudományos válaszokat az érzék egyesítő módszerrel elvégzett foglalkozási terápiára.

„Nagy odafigyeléssel dokumentálták azt, hogy az autista spektrumban szenvedő gyermekek eltérő módon dolgozzák fel az érzékszervi információkat, illetve, hogy eltérően válaszolnak rá cselekvésükkel” - mondta Pfeiffer. „Mivel egyre több család keresi az érzék egyesítő módszert annak pozitív hatásai miatt, egyre több tudományos bizonyíték kell a hatásosságáról.” – tette hozzá.

A gyermekek, akik részt vesznek azon érzékeket egyesítő terápiában, mely érzékek közreműködnek az érzékszerv alapú cselekvésekben, képessé válnak arra, hogy szabályozzák a viselkedési válaszaikat az őket ért érzékszervi hatásokra, szituációkra, mely számukra zavaró vagy fájdalmas lehet. Az a gyermek, aki érzékeny a lágy tapintásra, meglehet, hogy élvezi a himbálózást és a játékot a hatalmas hab párnában, miután nyugodtan átvizsgálhatta, megérinthette és játszhatott egyéb szövetekkel.A kutatók az elmúlt nyáron egy tábort szerveztek Allentown közelében (PA) autista gyerekeknek. A résztvevők 6-12 év közötti autista és Pervazív Fejlődési Betegségben (máshogy nem meghatározott) (PDD-NOS) szenvedő gyermekek voltak. (A PDD jellemzője a szocializáció és a kommunikációs képességek kifejlődésének a késése, az autizmus a legjobban tanulmányozott és a legjellegzetesebb PDD).

Az egyik csoport (17 fő) finom motoros kezelésben, a másik csoport (20 fő) integrált szenzoros terápiában részesült. Minden gyermek 18 kezelési egységet kapott a hat hetes periódus alatt. A statisztikusok véletlenszerűen osztották be az egyes résztvevőket a csoportokba. Ezt az információt a feladatot koordináló személynek nyújtották át. Az elsődleges kutatókat sem avatták be a csoportbeosztásba, azokat egy független, harmadik személy tudta a kutatás előtt és után.

A szülők szintén nem tudták hogy gyermekük melyik oldalra lett beválasztva. Bár lehetőség volt arra, hogy a beszélő gyerekek meséljenek arról a tevékenységről, amiben részt vesznek, amivel akár befolyásolhatták a szülők ismereteit.


A kapott eredmények összehasonlítására a kutatók egy skálát használtak, amivel a viselkedést mérték. Bár mindkét csoport jelentős javulást mutatott, a szenzoros integráció csoportban lévő gyerekek nagyobb előrelépést tettek a speciális területeken a kísérlet végére.

Ez a kísérleti tudomány egy alapot nyújtott számunkra, hogyan is tervezzünk véletlenszerűen kontrollált kísérletet nagyobb részvtevő számmal a szenzoros integrációs beavatkozásokra, mondta Pfeiffer. “Speciálisan, rámutatott a méréssel kapcsolatos néhány kérdésre, mint pl. a populáció változására szolgáló kiértékelő eszközök érzékenysége.”

A szenzoros integrált terápia egy széleskörben használt beavatkozás a foglalkozási gyógymódok közül. Hatalmas szükség van további kutatásokra, mint a véletlenszerűen kontrollált kísérletek, ahhoz, hogy hogy jóváhagyjuk, amit a szakmában az érzékszervi integrációval teszünk, tette hozzá.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: autizmus  terápia  érzékszerv 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!