Ma Emőd napja van. Holnap Lőrinc napja lesz.
A+ A A-

Hopkins kutatók új felfedezése a szkizofréniával kapcsolatban

Hopkins kutatók új felfedezése a szkizofréniával kapcsolatbanA John  Hopkins Egyetem ideggyógyász tudósai felfedezték, hogy az Alzheimer-kór kialakulásához hozzájáruló egy enzim hiányában a kísérleti egereknél számos szkizofrénia-szerű viselkedés jelentkezik. A felfedezés felveti azt a lehetőséget, hogy ez az enzim szerepet játszhat a szkizofrénia és hasonló pszichiátriai zavarok kialakulásában, és ezáltal az új terápiák célpontjává válhat.

A BACE1 enzim (beta-site amyloid prekurzor fehérjehasító enzim) termeli az Alzheimer-kór kialakulását okozó amyloid fehérjéket. A kutatócsoport évekkel ezelőtt már sejtette, hogy a BACE1 kiiktatásával megelőzhető az Alzheimer-kór.  „Tudtuk, hogy az amyloid prekurzor fehérjén kívül a BACE1 más fehérjékkel is reakcióba lép, ám azt nem tudtuk, ezek az interakciók milyen hatással lehetnek a viselkedésre.”- közölte Dr. Alena Savonenko PhD., neuropatológus professzor.

A kutatás eredményeiről a Proceedings of the National Academies of Sciences számolt be. A tudósok arról számolnak be, hogy a BACE1 enzimhiányos egereknél szociális felismerési zavarok és a szkizofréniára hagyományosan jellemző más viselkedészavarok mutatkoztak. Ha egy normális egér találkozik egy másik egérrel, az első találkozáskor nagy érdeklődést mutat. Ha az egereket elkülönítik, majd ismét találkoznak, érdeklődésük csökken, mivel emlékeznek rá, hogy korábban már találkoztak – ezt a kutatók a megszokás jelenségének nevezik. Ha ezután egy újabb egérrel találkozik, az érdeklődés megint megnő az egérben.


A kutatók egy BACE1-hiányos egérnek „mutattak be” egy másik egeret. Az első találkozáskor a BACE1 egér érdeklődést mutatott, második alkalommal ugyanaz a két egér már kevesebb érdeklődést mutatott, harmadszorra pedig még kevesebbet. A kutatók ezután a BACE1 egérnek egy új egeret mutattak be egy teljesen más törzsből, és a BACE1 egér semmilyen érdeklődést nem mutatott. „Ezek az egerek teljesen érdektelenek voltak, a normális egerek egyszerűen nem viselkednek így.”- mondta Dr. Savonenko.

Emellett a kutatók azt is megfigyelték, hogy a BACE1-hiányos egerek számos egyéb szkizofrénia-szerű tünetet is produkáltak. Savonenko szerint a legfontosabb, hogy egyes zavarok javultak a clopazine nevű antipszichotikum adását követően. Mivel a szkizofréniát számos különböző tényező okozza, Savonenko szerint a BACE1 hozzájárulhat a szkizofrénia emelkedett kockázatához bizonyos betegekben, és a BACE1 egerek hasznos állati modellek lesznek. „Sosem gondoltuk, hogy láthatunk egyetlen egeret, amely ennyire utánozná a szkizofrénia jellegzetességeit.”- közölte Savonenko. „Ez egy igazán hasznos modell, amellyel vizsgálhatóvá és megérthetővé válhat a betegség molekuláris háttere.”

Címkék:
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!