Ma Klotild és Cecília napja van. Holnap Bulcsú napja lesz.
A+ A A-

Jobb életminőség az epilepsziás betegeknek

Jobb életminőség az epilepsziás betegeknekBár az epilepszia kiváltó oka az esetek felében ismeretlen marad, az elmúlt években a terápiás módszerek fejlődésével betegek ezreinek életminősége javult jelentősen.  "Bár az agykárosodás vagy a különböző fertőzések bármely életkorban előidézhetik az epilepsziát, a betegségben szenvedők majdnem felénél ismeretlen marad a kiváltó ok" - nyilatkozta Dr. Howard Reiner a New Yorki Egyetem Epilepszia Központjának gyermek-idegsebésze.

Gyermekek esetében akár veleszületett is lehet az epilepszia, amennyiben az agyban születéskor valamilyen rendellenesség jelentkezik. Ezen kívül fejsérülések és különböző fertőzések is előidézhetik a gyermekkori epilepsziát.

A 65 éven felüliek esetében az epilepszia leggyakoribb kiváltó oka az agyvérzés, amit a különböző degeneratív megbetegedések, például az Alzheimer-kór követnek. Dr. Weiner szerint az első rohamok időnként nem egyből az agysérülést követően, hanem pár hónappal később jelentkeznek.

Az elmúlt tíz évben az epilepszia kezelésében hatalmas fejlődés ment végbe. Új gyógyszeres kezelések, mûtétek, a biofeedback technika (amely azonnali információt ad az adott személy állapotáról), a vagus (bolygó) ideg stimuláció és a ketogén (alacsony szénhidrát tartalmú) diéta mind segítenek a betegek életminőségének javításában.


"Attól függően, hogy az epilepsziás fókusz hol található, a mûtéten átesett epilepsziás gyermekek 50-90 százalékának teljesen megszûnnek a rohamai, vagy ha nem is szûnnek meg teljesen, állapotukban akkor is jelentős javulás tapasztalható" - magyarázta Dr. Weiner.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: epilepszia  fertőzés  idegsebész  életminőség 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!