Ma Donát napja van. Holnap Bernadett napja lesz.
A+ A A-

Azonosították a skizofréniára hajlamosító gént

Azonosították a skizofréniára hajlamosító géntSanghaji kutatók munkájuk során azonosítottak egy gént, mely kapcsolatba hozható a skizofrénia kialakulásával. Dr. Xinzhi Zhao és Dr. Ruqi Tang munkatársaival azonosítottak egy gént, a kitináz 3-hoz hasonló 1-es gént (CHI3L1), melynek promoter (bevezető szabályozó) szakaszában jelenlevő mutációk kapcsolatba hozhatók a skizofréniával.

Ez a kapcsolat szignifikánsnak mutatkozott mind populáció-szinten, mind család-centrikusan végzett vizsgálatok során is.  A CHI3L1 gén egyfajta túlélő eszközként mûködik olyan esetekben, amikor káros hatások érik a szervezetet. Sok élettani stressz-faktor hatását csökkenti, ilyenek például a gyulladások, a tápanyaghiány vagy az oxigénhiány.

Ezen hatások mindegyike ugyanis a gén által kódolt fehérje termelődését serkenti. A képet kissé árnyalja az a tény is, hogy a gén az 1-es kromoszóma hosszú karján helyezkedik el, ahol már korábban is kimutattak egy gyenge kapcsolatot a skizofréniával.

A CHI3L1 genetikai változatai, melyek a fehérje termelődésének mértékét befolyásolják, hatással vannak a CHI3L1 mennyiségén alapuló kiemelt folyamatokra. Az alacsony fehérjeszint ugyanis lehetetlenné teszi az AKT közvetítette jelátviteli utak jó részét, mely egy olyan tünet, ami a skizofréniával bizonyítottan kapcsolatban van. A skizofrénia kezelésére adott antipszichotikus gyógyszerek többek között valószínûleg serkentik az AKT aktiválódását, mely így a betegségből eredő kiesést pótolja.


'Elmondhatjuk, hogy az általunk azonosított CHI3L1 gén egy potenciálisan skizofrénia-előjelző gén. Eredményeink azt a feltevést is alátámasztják, mely szerint a skizofrénia későbbi kialakulásában nagy szerepet játszik a káros környezeti hatásokra adott biológiai válasz elégtelensége is' - foglalja össze Dr. Zhao.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: CHI3L1  gén  kitináz3  mutáció  skizofrénia 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!