Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Szilvia napja van. Holnap Aliz napja lesz.
A+ A A-

Új gyógyszer Parkinson-kór kezelésében

Új gyógyszer Parkinson-kór kezelésébenA korai stádiumban lévő Parkinson-kórban szenvedő betegek kezelési lehetőségei tovább bővültek nemrég, amikor az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) elfogadott egy tapaszt, amely segíthet a betegség tüneteit enyhíteni.

A napi egyszeri használatra készült tapasz egy rotigotine nevû vegyületet tartalmaz, amelyet ezelőtt még nem alkalmaztak az Egyesült Államokban. Ez az eljárás lehet az első igazán sikeres módszer a Parkinson-kór tüneti kezelésében.

A Parkinson-kórt a dopamint termelő agysejtek pusztulása okozza. A dopamin elengedhetetlen az izmokat mozgató sejtek közötti kommunikáció létrejöttéhez, ezzel magyarázható a Parkinsonos betegek végtagremegése. A rotigotine aktiválja az agy dopamin receptorait, így utánozva az ingerület-átvitelt.


A Neupronak azonban vannak mellékhatásai, ezek közül leggyakoribb a bőrviszketés, szédülés, hányinger, hányás, álmosság és alvászavar. Az FDA szerint ilyen típusú gyógyszereknél ezek a tünetek nagyon gyakoriak. A gyógyszer hatása alatt tilos autót vagy más jármûvet vezetni, mert a szer hirtelen álmosságot, hallucinációkat és vérnyomás-ingadozást is okozhat.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: dopamin  ingerület  kór  parkinson  receptor  rotigotine  tapasz 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!