Ma Emil és Csanád napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
A+ A A-

Depresszió a Parkinson-kór előtt?

Depresszió a Parkinson-kór előtt?Egy új tanulmány szerint a depresszió akár a Parkinson-kór előrejelzője is lehet.  A Harvard Egyetem Közegészségügyi Iskolájának kutatói - köztük Miguel Hernan - több mint 3 millió beteg adatait tartalmazó orvosi adatbázist dolgoztak fel az Egyesült Királyságban. A kutatók 1,052 Parkinson-kóros beteg adatait hasonlították össze több mint 6,600 nem parkinsonos - hasonló háttérrel rendelkező- beteg adataival.

A receptírási dokumentumok szerint a jelenleg depresszió ellenes gyógyszert (antidepresszánst) szedők között a Parkinson-kór megjelenése közel kétszer valószínûbb volt, mint az antidepresszánst soha nem szedő emberek csoportjában.

A gyakoribb megjelenést két újabb gyógyszercsoportnál - az ún. szelektív szerotonin visszavétel gátlóknál (SSRI) és a triciklusos antidepresszánsoknál - észlelték. A tanulmány kimutatta, hogy a korábban használt depresszió ellenes készítmények nem mutattak összefüggést a Parkinson-kórral.


"Természetesen ez nem bizonyítja, hogy az antidepresszánsok Parkinson-kórt okoznának" - mondta Hernan. A leletek a Parkinson-kórt megelőző évben történő gyógyszerszedésre korlátozódtak, amely a kutatók szerint azt sugallja, hogy a depresszió a Parkinson-kór korai tünete lehet.

A tanulmány nem bizonyítja, hogy a depresszió Parkinson-kórt okoz, és ez nem jelenti azt sem, hogy a depresszió mindig Parkinson-kórhoz vezet.

Kapcsolódó kifejezések: depresszió  kór  parkinson 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!