Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Timót napja van. Holnap Pál napja lesz.
A+ A A-

Hogyan látják az autisták az arcokat?

Hogyan látják az autisták az arcokat?Jóllehet a szemkontaktus felvétele és az emberek arcára történő összpontosítás kifejezett nehézséget jelent az autista kisgyerekek számára, a fénykép-arcok (arcmások, képmások) szemlélése nem okoz különösebb gondot nekik.

A Yale Egyetem Orvostudományi Karának munkacsoportja megállapította, hogy az autista spektrumú betegségcsoportba (ASD= autism spectrum disorder) sorolt gyerekek a legtöbb időt a fényképen lévő emberek szemének vizsgálatával töltik. "Ez meglepő felfedezés, hiszen az autizmus egyik legfontosabb jellemzője a szemkontaktus kerülése" - mondta Katarzyna Chawarska, a Yale Gyermekkutatási Központjának helyettes professzora.

"Egyelőre csak előzetes eredmények állnak rendelkezésre, hiszen a vizsgálatokat ismételten el kell végezni, és a kutatás kiterjesztése is szükséges, az eredmények azonban arra engednek következtetni, hogy az arcmások és ezen belül a szemek önmagukban eredendően figyelemfelkeltőek és nem váltanak ki ellenérzést a kicsikből? - mondta Chawarska.


"A természetes környezetben az arcokra és a szemekre irányuló mérsékelt figyelem azzal magyarázható, hogy az arcok nem olyan szembeötlőek, mint az őket körülvevő többi tárgy" - magyarázta a szakember - "Az arcok általában összetett társadalmi és érzékszervi kapcsolatrendszerben észlelhetők."

A kisgyermekek képalkotására, valamint az arcok és az absztrakt képek felismerésére vonatkozó adatok összegyûjtéséhez a kutatók egy úgynevezett "szem- vagy tekintetkövető" rendszert használtak.

A tanulmányt várhatóan e héten mutatják be az Autizmus Kutatás Nemzetközi Konferenciáján Seattle-ben.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: ASD= autism spectrum disorder  arc  autista  fénykép 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!