Ma Berta és Bettina napja van. Holnap Ibolya napja lesz.
A+ A A-

Agy: jutalom és szenvedély

Agy: jutalom és szenvedélyAz evolúció során a nélkülözések, a hiány túlélésére szakosodott jutalomközpont nem tud mit kezdeni a mai világ bőségével, és túlterhelődik. A társadalom, lassan már elfogadja, hogy a drogfüggőség, és az alkoholizmus, betegség. De ha valaki túl sokat eszik, szerelmeskedik, elkockázza a vagyonát, vagy minden idejét a világhálóra pazarolja, azt inkább gyenge jellemű, rossz erkölcsű embernek tekintik, mintsem egy betegség áldozatának.

Pedig mára állatkísérletek is bizonyítják, hogy bármi is a függőség oka, ugyanaz a marker vegyület jelenik meg az agy jutalom központjában. Talán a legbiztosabban a megvonási tünetek jelzik a függőséget. A hangulatváltások, az idegesség, a hányinger, fejfájás és izzadás, a hallucináció, mind valódi tünet. És a játékosoknál ugyanúgy jelentkezik, mint a kábítószereseknél. De vásárlási megvonás is kiváltotta már ezeket.

A közös mechanizmust az okozza, hogy a természetes és a mesterséges ingerek ugyanazon a jutalomáramkörön haladnak át az agyban. Az evolúció során a nélkülözések, a hiány túlélésére szakosodott jutalomközpont nem tud mit kezdeni a mai világ bőségével és túlterhelődik. Két német kutató most összefoglalta a legújabb ismereteket. És szerintük ezek fényében újra kell definiálni a függőség fogalmát. Ahogy egyre többet tudunk, az is egyre jobban látszik, hogy mi mikor, és milyen adagolásban vezet el a kóros állapothoz. És hogyan lehet azt megelőzni. Korunk egyik legsúlyosabb mentális problémájáról Németh Attila pszichiátert kérdezte, Esti Judit.

- A New Scientist folyóirat legutóbbi számában egy nagy cikk arról szól, hogy az összes létező szenvedély, a játékfüggőség, a számítógépes játékok, a szerencsejátékok, az alkoholizmus, a kábítószer függőség, evés, csokoládé, szex, minden - minden az agyban ugyanazokat a központokat, ugyanazokat a területeket, pályákat érinti és ugyanazt a hatást váltja ki.

- Körülbelül tíz-tizenöt éve indultak meg azok a kutatások, amelyek arra az eredményre vezettek, hogy van egy úgynevezett jutalmazási pályarendszer az agyban, ahol az örömérzés indukálódik. És ezt éppúgy kiválthatja egy kémiai szer, mint egy természetes örömforrás. Mind a két esetben dopamin szabadul föl, a legerősebb örömérzést kiváltó hormon. A drogok azért veszélyesek, mert durván avatkoznak be, túl könnyen juttatnak eufóriához, és gyorsan kialakul a függőség.

- De ebben most az volt meglepő, hogy az összes létező természetes örömforrás, amiért meg kell dolgoznunk, a szerelem, az evés, a munka, az is válhat kórossá, károssá.

- Van egy olyan mondás, hogy a túlzásba vitt jó dolog, rossz dolog. Akár a természetes, akár a mesterséges örömkeltő ingerek túl nagy mennyisében elárasztanak, az örömközpont túlterhelődik, és egyre több ingerre van szüksége már a normális szint beállításához is. Az illető egyre mélyebbre csúszik, egyre depressziósabb, vagy egyre szorongóbb lesz. Vannak emberek, akiknél ez a bizonyos örömérzés nem mindig mûködik olyan természetesen, vagy olyan könnyen. Esetleg már gyerekkortól kezdve nem váltanak ki örömöt azok a játékok, amelyek másoknál igen. Az sem ritka, hogy egy ember túl sok negatív tapasztalatot él át, és kevés öröm éri. Így nem nem tanulja meg, hogy hol, milyen apró dolgokban lehet megtalálni az igazi örömforrásokat. Egyszerûen nincs karbantartva ez a jutalmazási pályarendszer. Később az illető elszigetelődhet, és ahhoz, hogy a komfort érzése jó legyen, könnyebben nyúlhat azokhoz az eszközökhöz, amelyek, mesterséges úton tudják elérni azt a komfortállapotot, amit mások természetes úton el tudnak érni.

A tudomány mai állása szerint a függőségre való hajlam öröklődik. Van egy génváltozat, amely az ilyen típusú embereknél jelentősen gyakrabban fordul elő, mint az egészséges kontrollnál. Például az evészavarban szenvedőknél, a kényszeres vásárlóknál, a drog- az alkoholfüggőknél, és még a figyelemzavaros, hiperaktív gyereknél is. Akik közül felnőtt korban sokan válhatnak függővé. Természetesen nem szükségszerû, de ez is előjelző tényező lehet. Ha jó szociális környezetben nő föl, akkor kialakulhat az agyban egy egészséges, normálisan mûködő jutalomkör.

- Mondható, hogy akkor válik függővé valaki, ha megvonási tüneteket, szorongást okoz, ha nem teheti azt, nem kaphatja meg azt, amit szeretne?


- Pontosan erről van szó. Függőségnek, betegségnek azt nevezzük, hogyha a szer, vagy a viselkedési modell megvonásakor tünetegyüttes lép föl. Tehát az illető, remeg, reszket, izzad, szorong, rossz közérzete van. Ezek a legenyhébb tünetek. De, ha már megvonásos tünet együttest észlelünk, az jelzi, hogy az illető függőségben szenved. Ezt jól ismerjük alkoholistáknál, drogbetegeknél, de talán meglepő, hogy ezt a játékszenvedélyeseknél éppúgy lehet érzékelni. Amikor bekerülnek a kórházba súlyos játékszenvedéllyel, az első, héten jelentkeznek az elvonásos tünetek. Nem olyan nagyon markánsan, mint egy alkoholos delíriumnál, de a remegés, reszketés, szorongás, feszültség, alvászavar, náluk is fellép. Ezt már biztosan kezelni kell.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: agy  evés  jutalomközpont  munka  szenvedély  szerelem 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!