Ma Eszter és Eliza napja van. Holnap Orbán napja lesz.
A+ A A-

A halevés csökkenti az elbutulás kockázatát

A halevés csökkenti az elbutulás kockázatátAz amerikai Tufts Egyetem kutatói szerint a heti három alkalommal halat is tartalmazó étrend hatékonyan csökkentheti az elbutulás kockázatát. A szakemberek szerint a kedvező hatásért a halban található zsírsavak a felelősek.

A kutatók vizsgálatukba 900, 55 és 88 év közötti férfit és nőt vontak be. A vizsgálat kezdetén és annak kilenc éve alatt alkalmanként megmérték a résztvevők vérének dokoza-hexaénsav (DHA) szintjét valamint arra kérték őket, hogy vezessenek diétás naplót, illetve néha töltsenek ki kérdőíveket.

A vizsgálat alatt 99 betegnél alakult ki demencia illetve 71-nél Alzheimer-kór. Az eredmények azt mutatták, hogy azok körében, akiknél a vizsgálat kezdetén a DHA szint magas értéket mutatott, a demencia előfordulásának gyakorisága 47, az Alzheimer-kór előfordulása 39 százalékkal volt alacsonyabb az átlagnál (a kutatók figyelembe vették az életkort és az iskolázottságot is).


Az Ernst Schaefer vezette munkacsoport úgy véli, hogy a magas DHA szintért a rendszeres halfogyasztás a felelős, mert azok, akiknél ilyen értéket mértek, heti három alkalommal fogyasztottak halat tartalmazó ételt. A DHA ugyanis legnagyobb mennyiségben a halhúsban található (pl. heringben vagy szardíniában), de fellelhető még zöldségekben is, pl. a szójában. A szakemberek mindezek ellenére nem állítják, hogy halevéssel megelőzhető lenne a demencia, további vizsálatokat terveznek a felvetés bizonyítására.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések:   elbutul  evés  hal  kockázat  zsírsav 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!