Ma Klotild és Cecília napja van. Holnap Bulcsú napja lesz.
A+ A A-

Álmodozástól Alzheimer kór?

Álmodozástól Alzheimer kór?Az agy ugyanazon részeit használják fiatal, egészséges személyek az álmodozáskor, mint amelyek az Alzheimerben szenvedők esetében leépülnek – jelentették a kutatók szerdán, egy olyan tanulmány eredményeit összegezve, mely az Alzheimer-kór megelőzésének és diagnosztizálásának körülményeire, módozataira koncentrált.

Journal of Neuroscience címû lapban publikált tanulmány szerint az a mód, ahogyan az emberek az agyukat használják még az betegség kialakulásához is elvezethet. „Olyan kapcsolatra bukkantunk, amelyre nem is gondoltunk – mondotta Randy Buckner, Howard Hughes Medical Institute tudósa, és hozzátette:

Még nem körvonalazódtak pontosan az eredmények, ezért nem állíthatjuk biztosan, hogy az álmodozás Alzheimer-kór kialakulásához vezet. További kutatásokra van még szükség.”   A memória segít a tervezésben, a problémamegoldásban, a kreativitást is növeli a használata, ám kóros elváltozásokat is okozhat az agyban – derült ki a tudományos módszerekkel végzett kísérlet során.

A mintegy 4,5 millió amerikait érintő, agyromboló betegségnek jelenleg nincs hatásos gyógymódja, ezért fektetnek a tudósok nagy hangsúlyt a kialakulásának körülményeinek felderítésére és a megelőzésre. A végkövetkeztetés az, hogy gyakorlatokkal, mentális és szociális aktivitással néhány potenciális Alzheimer-jelöltnél megelőzhető vagy késleltethető a betegség kialakulása.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Alzheimer  memória  álmodozás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!