Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Hortenzia és Gergő napja van. Holnap Jenő napja lesz.
A+ A A-

A műveltebb emberek között gyakoribb a Parkinson-kór

A műveltebb emberek között gyakoribb a Parkinson-kórA legfrissebb vizsgálatok azt mutatják, hogy azoknál a személyeknél, akik hosszabban mûvelődnek, nagyobb a Parkinson-kór, illetve más súlyos neurológiai betegségek megjelenésének kockázata.  A Parkinson-kór fejlődésének okai még mindig nem ismertek a tudósok számára. A betegség főleg az idős, 60 év fölötti embereknél jelenik meg elsősorban.

A tünetek - remegő végtagok, merev izmok, lelassuló mozdulatok a dopamint, egy ingerületátvivő neuron pusztulásának eredményeként jelennek meg.  A tudósok úgy sejtik, hogy a betegség fejlődésében nem csak környezeti tényezők, hanem velünk született faktorok is szerepet játszanak.

Némelyik szakember szerint a betegségre való hajlamot bizonyos személyi tulajdonságok is növelhetik: a Parkinson-kór kialakulása valószínûbb egy introvertált, munkában szorgalmas, az erkölcsi szabályokat mereven betartó, komoly, szûkszavú ember esetében. Egyértelmû bizonyíték azonban ezen elmélet igazolására egyelőre nem áll a tudósok rendelkezésére.


A kutatók a vizsgálat során megfigyelték, hogy azok, akik legalább 9 éven keresztül tanultak, hajlamosabbak a kórban való megbetegedésre. Minél többet tanul valaki, annál magasabb a megbetegedés kockázata. A foglalkozásokat és a betegség megjelenése közötti kapcsolatot elemezve kiderült, hogy a kockázat az orvosok esetében a legmagasabb, a kór által legkevésbé fenyegetettek pedig a fizikai munkát végzők, különösen a bányászok.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Parkinson-kór  betegség  művelt  neurológia 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!