Ma Donát napja van. Holnap Bernadett napja lesz.
A+ A A-

A legtöbb skizofrén egyedülálló férfi

A legtöbb skizofrén egyedülálló férfiEgy spanyolországi tanulmányban kimutatták, hogy a legtöbb, tudathasadásos elmebetegségben szenvedő beteg egyedülálló, munkanélküli férfi, s többnyire a szüleivel él.  Az első, szélesebb körû felmérés szerint jelenleg a dél-európai országban mintegy 400 ezren szenvednek skizofréniától, s a betegek 73 százaléka se nem tanul, se nem dolgozik, 90 százalékuk a családtagjaitól függ.

A kutatást 1969 betegen végezték el, akik az ország ötszáz pszichiátriáján rendszeresen megjelennek. Ezek alapján megállapították, hogy a páciensek 69 százaléka 36 éves átlagéletkorú férfi, s 86 százalékuk nőtlen, nőknél 40 év az átlagéletkor, s 65 százalékuk hajadon.

A tanultsági szint meglehetősen alacsony, a betegek 49 százaléka csak alsó fokú végzettséggel rendelkezik, alig 8 százalék végzett egyetemet. Összességében 73 százalékuk inaktív betegségének köszönhetően, 20 százalékuk dolgozik, s a maradék végez tanulmányokat.


A skizofréniában szenvedők háromnegyedénél már több, mint öt éve diagnosztizálták a betegséget, s kétharmaduknál 17 és 25 éves kora között. A páciensek 23 százalékánál elsőfokú előzményei is voltak a betegségnek: 10 százaléknak a testvére, 9 százaléknak valamelyik szülője is hasonló betegséggel küzd.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: elmebeteg  férfi  skizofrén  tudathasadás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!