Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Orsolya napja van. Holnap Előd napja lesz.
A+ A A-

Vészjelző tünet lehet a feledékenység

Vészjelző tünet lehet a feledékenységAz Alzheimer Világnap évenkénti megrendezését 1994-ben indította útjára a Nemzetközi Alzheimer Társaság az Egészségügyi Világszervezet támogatásával, és napjainkra már 68 ország csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez. 

Világszerte mintegy 18 millió ember szenved demenciában. Pontos számadataink nincsenek, de a szakértők és a szakirodalom becslései alapján, valamint figyelembe véve a demencia-előfordulás európai gyakoriságát, hazánkban a 60 év feletti lakosság 12-15%-ánál fordul elő valamilyen demencia.

Ezen belül az Alzheimer-kór képezi a demenciák 60-70%-át. 2003-ban a szakmai kollégiumokkal közösen számításokat végzett a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága a hazai Alzheimer-betegek számának meghatározására a KSH legutolsó népszámlálási adatai alapján és a nemzetközileg alkalmazott korcsoportonkénti százalékok figyelembevételével. Ennek eredményeképpen az mondható el, hogy Magyarországon az Alzheimer-kórban szenvedők száma elérheti a 160 ezret.

Alzheimer Világnap: negyedszer rendezik meg

Ahogy a világ népessége öregszik, és növekszik a demenciával diagnosztizált emberek száma, egyre többen fordulnak segítségért az Alzheimer Társaságokhoz, így a magyar szervezethez is. Õk is immár negyedszer megrendezik az Alzheimer Világnapot. Legfőbb céljuk az, hogy felhívják a közvélemény, az egészségügyi és szociális ellátórendszer résztvevőinek figyelmét a demenciára, ezen belül kiemelten az Alzheimer-kórra, a betegek számának várható növekedésére. Csak teljes összefogással lehet erre felkészülni.

A cikk a reklám után folytatódik

Koncertezik a Danubia

A figyelemfelhívás része, hogy a kiváló fiatal zenészekből álló Danubia Szimfonikus Zenekar Héja Domonkos karmester vezényletével Alzheimer világnapi koncertet ad a Zeneakadémián. Példaértékű a fiatal generációhoz tartozó zenekari tagok szüleik-nagyszüleik generációjának jövőjéért érzett felelőssége és társadalmi szerepvállalása.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Azheimer  demencia 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!