Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Cecília napja van. Holnap Kelemen és Klementina napja lesz.
A+ A A-

Az epilepsziás roham előrejelzése

Az epilepsziás roham előrejelzéseEgyes kutatók szerint hamarosan előre jelezhető - és így megelőzhető - lesz a közelgő epilepsziaroham. A bécsi Austria Centerben hétfőn kezdődött és ma záruló epilepszia-kongresszuson francia kutatóorvosok előadásukban arról számoltak be, hogy olyan - ún. "kaotikus" - matematikai képleteken dolgoznak, amely nagy biztonsággal lehetővé tenné a rohamok előrejelzését.

"A neurodinamikának nevezett új eljárásnak köszönhetően az EEG-jelzések nem tekinthetők puszta véletlennek, hanem azok rejtett dinamikai mintát árulnak el, amelyek nem ismerhetők fel a jelek hagyományos lineáris elemzésével. Ezért a káoszelméletből vett minták segítségével új lehetőségeket kell kidolgozni epilepsziás rohamok előrejelzésére" - mutatott rá a kongresszus háromezer küldötte előtt Michel Baulac, a párizsi "Université VI" professzora.

Az epilepsziás betegeknél a rohamok váratlan felbukkanása igen nagy kockázatot jelent; ez a kiszámíthatatlanság nagyban rontja az életminőséget. Még az is nagy segítség lenne, ha egészen rövid távra lehetne a rohamokat prognosztizálni. Ez döntő lehet az úgynevezett mély agyi stimuláció kifejlesztése szempontjából. Ehhez elektródákat vezetnek be az agy azon rétegeibe, ahonnan a rohamok kiindulnak. Impulzusok segítségével azután blokkolni lehet az idegsejtek zavaró kisüléseinek terjedését.

A jövőben különleges készülékek segítségével lehetségessé válhat az is, hogy a küszöbön álló epilepsziás roham előtt lokálisan ható gyógyszereket juttassanak az agyba, amely meggátolja a roham kialakulását. Ennek előfeltétele azonban azoknak a módszereknek a kidolgozása, amelyek lehetővé teszik a roham veszélyének automatikus felismerését - mint a szívritmuszavarokban szenvedő pácienseknél alkalmazott beültetett defibrillátor esetében.


Dr. Oliver Brüstle német neurobiológus, a Bonni Egyetem professzora ugyanakkor az őssejt-terápiától várja az epilepszia leküzdését. Szerinte ugyanis embrionális őssejtekből kitenyésztett idegi őssejtek behatolhatnak az agy "epileptikus" régióiba és a belőlük kifejlődő érett sejtek elősegíthetik az agyi funkciók javulását. Ilyen sejtek "bevándorlását" Brüstle állatokon (patkányokon) már ki is tudta mutatni. Az eljárás alapjául az az elgondolás szolgál, amely szerint az epilepszia az idegsejt-hálózat zavara, amely új sejtek segítségével stabilizálható.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: előrejelzés  epilepsziá  roham 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!