Ma Donát napja van. Holnap Bernadett napja lesz.
A+ A A-

Kapcsolat a terhesség alatti influenza és a skizofrénia között

Kapcsolat a terhesség alatti influenza és a skizofrénia közöttAmerikai tudósok kutatásaiból kiderült, hogy azoknál a gyermekeknél, akiknek édesanyjuk a velük való terhességük idején influenzán esett át, sokkal nagyobb számban fordul elő skizofréniás megbetegedés életük későbbi szakaszában.

A születés előtti influenza a skizofréniás esetek 14%-áért felelős, számoltak be az Amerikai Pszichiátriai Szövetség éves ülésén.

"Ez az első alkalom, hogy a két betegség közötti kapcsolatra fény derült vérvizsgálatok alapján, amelyek a terhesség alatti influenzás megbetegedésre utaltak." - számolt be dr. Alan S.Brown, a New York-I Columbia Egyetem munkatársa, a tanulmány vezetője. "A tanulmány az eddigi legerősebb bizonyítéka annak, hogy a terhesség alatt az anya influenzás megbetegedése kihatással van a születendő gyermekre, és élete későbbi szakaszában skizofréniás betegséget kaphat."

Korábbi tanulmányok a témában vagy az anyákat vizsgálták terhességük alatti influnezát véve figyelembe, vagy egy korábbi influenzajárvány kitörésének idejét vették figyelembe a skizofréniás megbetegedésekkel összevetve egy meghatározott populációban. A jelen tanulmány 64 skizofréniával kezelt beteg anyjától vett elraktározott vérmintát vizsgált, és 125 egészséges alanyt tesztelt antitestekkel, hogy megállapítsák, magzat korukban előforult-e influenzás befolyásolás. A terhesség első trimeszterében előforuló inlfuenzás megbetegedés hétszeresen növeli a skizofrénia előfordulásának kockázatát, a terhesség első felében bármikor előforduló influenzás fertőzés pedig háromszorosan.

"Meglepő volt számunkra, hogy a terhesség korai szakaszában előforduló influenza is hatással van, korábbi tanulmányok egyértelmûen azt mutatták, hogy a terhesség időszakának közepén előforduló megbetegedés a veszélyesebb." - mondták a tanulmány szerzői. Hogy a prenatális influenza pontosan hogyan vezet a születendő gyermeknél skizofréniához, még nem tudják. Lehetséges a vírus közvetlen direkt hatása a gyermek szervezetére, de lehet indirekt befolyásolás is olyan kemikáliák megjelenése kapcsán, amelyeket a vírusos fertőzésre válaszként bocsát ki a szervezet.

A tanulmány eredményei arra mutatnak rá, hogy ajánlatos a terhességet tervező nőket influenza ellen beoltani, terhesség alatt azonban már nem biztos, hogy biztonsággal alkalmazható az influenzaoltás.
 

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: influenza  skizofrénia  terhesség 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!