Ma Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.
A+ A A-

Génterápia lehetősége a Parkinson-kór gyógyításában

Génterápia lehetősége a Parkinson-kór gyógyításábanAz Egyesült Királyságban mintegy 120 ezer ember szenved Parkinson kórban. Az orvosok azt remélik, hogy az új génterápia hatékonyabb és kevésbé drasztikus módszernek bizonyul majd a jelenlegi orvosi-sebészeti beavatkozásokkal szemben, amelyek számos mellékhatáshoz csatoltak. Azon felül bíznak abban, hogy az új módszerrel megakadályozhatóvá válik a gyógyíthatatlan stádium kialakulása.

A géntechnológia során a tüneteket kiváltó rosszul mûködő agysejtekbe egy speciális molekulacsoport génje kerül beültetésre, amely aztán erőteljes aktivitásba kezd. Angol és új-zélandi tudósok sikeresen hajtották végre az első próbálkozásokat patkányokon, a humán kísérletek már folyamatban vannak, 12, a jelenlegi módszerekkel már gyógyíthatatlan betegen.

A Parkinson kóros betegek idegsejtjei között nagyon kevés olyan speciális sejt van, amely a mozgás koordinálását irányító dopamin nevû anyagot termeli. Épp ezért az ezen hálózat közponját képző STN (szubthalamikus mag) hiperaktívan mûködik a betegeknél. Ha ezt a felerősödött müködést sikerül csendesíteni, akkor ez a tünetek jelentős csökkenéséhez vezet.

Erre a csendesítésre szolgál egy idegsejtek által termelt GABA nevû kis molekula, amely génjét (GAD) a génterápia során egy átalakított vírussal juttatják be az idegsejtekbe, melyek így termelni kezdik az anyagot. Hatására az agyi aktivitás normalizálódik. A génterápia patkánykísérletekben mûködött, a kezelt állatok viselkedése normalizálódott és további tünetek nem alakultak ki. A majomkísérletek igazolták, hogy a módszer biztonságos, nem toxikus.


A kutatók szerint a módszerrel nem csupán csökkenteni lehet a tüneteket, hanem késleltetni, akár megállítani is a betegség kifejlődését. Azon felül az alkalmazott gyógyszeres és mûtéti eljárásoknak számos mellékhatása van, eleinte nagyon hatékonyak, de az évek során fellépő mellékhatások, mint mozgászavar, akaratlan mozgás igen lesújtóak. A mûtéti eljárás nem alkalmazható minden esetben, csak a betegek kis százalékánál. Az új módszer nagyon ígéretes, de természetesen óvatosan kell kezelni a további tesztelések eredményire várva. (BBC NEWS)

Bodó Adrienne

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Parkinson-kór  STN  génterápia  szubthalamikus mag 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!