Ma Angéla és Petronella napja van. Holnap Tünde napja lesz.
A+ A A-

No Comment

No CommentValahol Amerikában egy kutatásain dolgozó doktorandusz rágcsálók agysejtjeinek növekedését vizsgálta...

Azt nézte, hogyan növekednek azon oligodendrocitáknak nevezett speciális agysejtek, amelyek az idegsejtek nyúlványit védő speciális zsírszerű burkot, a mielinhüvelyt termelik. Talált egy kulcsenzimet, amelyet ha gátolt, a sejtek nem működtek tovább. Eredményeit elküldte egy másik labornak, akik elkezdték vizsgálni mit okoz ennek az enzimnek hiánya egerekben... még egy másik laborban elkezdték a humán kísérleteket...

Valahol máshol a világban találtak olyan molekulákat, amelyek megakadályozzák az oligodendrociták kialakulását... és olyanokat is amelyek hatására egyes sejtek oligodendrocitákká alakulnak.

És ezek a kutatók ahelyett, hogy egyenként cikkeket írnának, publikálnának és versenyeznének és ezáltal húznák az időt: összeültek... így 2009-re lehetséges, hogy a szklerózis multiplex gyógyításában áttörés következik be!

A szklerózis multiplex egy olyan neurológiai betegség, amelynek során az immunrendszer megtámadja az idegsejtek végződéseinél az idegingerület vezetését biztosító mielinburkot. Ezáltal a beteg fáradékony lesz, nehezen mozog és beszél, romlik az egyensúlyérzéke és a beszédkészsége, lassan megvakul, a tünetek a teljes lebénulásig súlyosbodhatnak... de talán már nem sokáig.

Kapcsolódó kifejezések: agy  burok  enzim  hüvely  kulcsenzim  mielin  oligodendrocita  rágcsáló 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!