Ma Tünde napja van. Holnap Kármen és Anita napja lesz.
A+ A A-

Diana-effektus: egyre több kigyógyult bulimiás

lady diDiana hercegnő bulimiával folytatott harca sok nőnek nyújtott segítséget ahhoz, hogy megbirkózzon a betegséggel.

A londoni Pszichiátriai Intézet tanulmánya az ún. „Diana-effektusnak” tulajdonítja a kilencvenes években diagnosztizált bulimiás esetek számának növekedését. Andrew Morton 1992-ben írt könyvében Diana beismerte, hogy már házassága előtt is bulimiában szenvedett, és annak ellenére, hogy mindent megtett azért, hogy megszabaduljon betegségétől, számolnia kellett annak következményeivel is

A könyv megjelenését követően a 10 és 39 év közötti női lakosságban, a diagnosztizált bulimiás esetek száma hat év alatt több, mint kétszeresére nőtt.

A tanulmány szerint a közismert személyiség bulimiával való küzdelme sok nőt késztetett arra, hogy egyszer s mindenkorra megoldást találjon betegségére, ugyanakkor a hercegnő 1997-ben bekövetkezett halála után, a sikeres kezeléseknek köszönhetően az esetek száma csökkenni kezdett.

A cikk a reklám után folytatódik

A táplálkozászavarokkal foglalkozó Steve Bloomfield a „The Times” címû magazinban elmondta, hogy Diana kevéssel a halála előtt gyógyult ki a betegségből, és ezzel rengeteg nőnek bátorságot adott, akik addig nem mertek orvoshoz fordulni. A bulimia ugyanis addig „titkos betegségnek” számított, és a hercegnő vallomása sok érintettnek reményt adott.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Diana-effektus  Lady Di  bulimia 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!