Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Natália napja van. Holnap Judit napja lesz.
A+ A A-

Anorexia: a hiba az agyban van

Anorexia: a hiba az agyban vanAz anorexia nervosa néven ismert táplálkozási zavar az agy kémiai működési hiányosságaira vezethető vissza a Pittsburghi Egyetem kutatói szerint.  A kutatócsoport reméli, hogy munkájukkal új gyógyszerek és lélektani kezelések fejlesztéséhez járulhatnak hozzá. Az anorexia alapvető tünete a soványság szünet nélküli üldözése, rettegés a kövérség látszatától is, s állandó ételmegvonás  a szervezettől.

Két típusa van: az egyik egyszerűen abbahagyja az evést, a másik felváltva tart koplaló, valamint béltisztítással együtt járó, zabáló periódusokat, bulimia-szerűen.

A pittsburghi csapat összehasonlította mindkét típusú betegségben szenvedő nők szerotonin-aktivitását, mely anyag a kedélyállapot-változásokért, szorongásért felelős. Aprólékos agyi vizsgálatokat végezve rájöttek, hogy azoknál a nőknél magasabb volt a szerotonin aktivitása, akik a bulimiaszerű időszakból felgyógyultak időnként. Az első csoporthoz tartozóknál ez a szint nem volt magas.

A tudósok így arra a következtetésre jutottak, hogy a szerotoninszint állandó ingadozása nagyobb eséllyel vezet szorongásos állapothoz, melyből anorexia alakulhat ki. "Nincs bizonyítottan működő gyógymód az anorexiára, s ez a vezető ok a pszichiátriai rendellenességekből eredő halálozási okok között" - mondta a csoport vezetője, Ursula Bailer. "Felfedezésünk egyelőre biztató ígéret arra, hogy megfejthetjük az anorexia eredetét, s így megtalálhatjuk a megfelelő kezelési módot rá."

A kutatásokba beszálltak a londoni King's College munkatársai is, hogy nemzetközi méretűvé terjeszthessék a munkát. Jelenleg olyan családokat keresnek, ahol egy személynél többnél is jelentkeztek táplálkozási zavarok, hogy a genetikai körülményeket, mint kockázati tényezőt is megvizsgálhassák.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: anorexia 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!