Ma Magdolna napja van. Holnap Janka és Zsanett napja lesz.
A+ A A-

Milyen betegségeket rejtenek az egzotikus tájak?

Milyen betegségeket rejtenek az egzotikus tájak?A hideg tél és szürkeség elől sokan menekülnek meleg, napfényes tájakra üdülni. Utazás előtt érdemes tájékozódni, hogy az adott egzotikus országban milyenek a higiéniai körülmények, melyek a gyakori fertőző betegségek, és hogyan lehet védekezni ellenük.

A magyar és a célország hatóságai megkövetelhetnek bizonyos védőoltásokat az utazóktól, melyekről az ÁNTSZ, az Országos Epidemiológiai Központ és a nagykövetségek adnak tájékoztatást. Bizonyos oltásokat ismételni kell, s az oltások között meghatározott időnek kell eltelni, ezért időben érdemes érdeklődni a védettség megszerzéséről – tanácsolta dr. Kónya József, a DE Orvosi Mikrobiológiai Intézet igazgatója.

Emésztőszervi és ízeltlábúak által terjesztett kórokozók ellen kell védekezni

Az egyetemi docens elmondta: az egzotikus tájakra utazóknak elsősorban az emésztőszervi és az ízeltlábúak (pl. szúnyog) által terjesztett kórok elleni védekezésre kell felkészülni. Emellett tudatában kell lenni a szexuális úton terjedő betegségeknek is.

Az emésztőszervi megbetegedéseket elsősorban a fertőzött ivóvíz és a tenger gyümölcseinek nyers elfogyasztása okozza. Tünetei: hányás, hasmenés, mely esetén csak a folyadékpótlás segít. Ha kiürül a fertőzés a szervezetből, meggyógyul a beteg. Aranyszabály, hogy amit az utazó nem tud megmosni, meghámozni, megfőzni, azt ne egye meg.

A luxus üdülőhelyek általában biztosítják a megfelelő higiénés körülményeket, de az utcán vásárolt ételekben nem lehet megbízni. Fertőzött ivóvíz okozhatja a kolerát, ami olyan erős hasmenést okoz, hogy a folyadék- és sóveszteség a beteg életét veszélyezteti. Védőoltás van, de hatékonysága rövid távú és nem teljesen megbízható.

Ugyanez és a széklettel fertőzött élelmiszer terjeszti a vérhast, és emellett kedveznek a betegségnek a rossz higiéniai körülmények is. Tünetei: gennyes, véres széklet, hasi görcsök. Ellene nincs védőoltás.

Magas lázzal járó elesettséget okoz a tífusz, melyet szintén ivóvíz és élelmiszer terjeszt. Védőoltással lehet megelőzni.  

Sárgaság esetén elsősorban fertőző májgyulladásra (hepatitisz A, hepatitisz E) kell gondolni, amelyek szintén az emésztőszerveken keresztül fertőznek. Tünetei: láz, elesettség, étvágytalanság, sárgaság. A hepatitisz A vírus ellen van, a hepatitisz E vírus ellen nincs védőoltás. A hepatitisz B (májgyulladás) injekciós tűvel, fecskendővel, vérrel és testnedvekkel terjed (drogfogyasztás, szexuális út). Tünetei nem különböznek a többi hepatitisz vírus által okozott megbetegedéstől, de életre szóló szövődményei lehetnek, mint idült májgyulladás, májzsugor, májdaganat. A fertőzés védőoltással megelőzhető - tudatta a DEOEC hírlevelében.

A cikk a reklám után folytatódik

Élősdiek, bélférgek, szúnyogok...

Élelmiszerekben rejtőzködhetnek élősdiek is, így bélférgekkel is megfertőződhet az óvatlan utazó. Tünetei enyhék, a baj okának felismerése nehéz. A szúnyogok terjesztik a maláriát. A betegség megelőzésére gyógyszeres terápia javasolt. Emellett a testet takaró öltözékkel, szúnyogriasztóval lehet védekezni a rovarok ellen, valamint a kora reggeli és az alkonyati órákban szúnyogháló alatti tartózkodással. A malária tünetei: magas láz, hidegrázás, elesettség.

Szintén szúnyogok terjesztik a sárgalázat, mely sárgasággal, bőr- és nyálkahártyavérzésekkel, vesegyulladással jár. A magyar hatóság védőoltást rendelt el a betegség ellen a veszélyeztetett területre utazók között.

[OrientPress Hírügynökség]

Kapcsolódó kifejezések: egzotikus betegségek  hepatitis  malária  tífusz  vérhas 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!