Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Vilhelmina napja van. Holnap Friderika napja lesz.
A+ A A-

19 halott, 31 ezer fertőzött: dengue-láz

19 halott, 31 ezer fertőzött: dengue-lázA hivatalos becslések szerint Bolívia egy évtized óta legsúlyosabb dengue-láz-járványa január óta 19 ember életét követelte és további 31 ezren betegedtek meg.

Tizenkét haláleset a trópusi éghajlatú keleti Santa Cruz régióban történt, további három az ország középső részén, kettő a nyugati Andokban és egy a fővárosban, La Pazban, idézte a hivatalos statisztikát az ATB televíziós csatorna. Egy bolíviai állampolgár a szomszédos Peruban hunyt el és az egészségügyi miniszter, Ramiro Tapia azt mondta, ez az újabb eset 19-re emelte a halálos áldozatok számát.

Összesen 30870 dengue-lázas esetet jegyeztek fel, ezek 71 százalékát Santa Cruzban – ezt a régiót sújtja leginkább a járvány, a hatóságok vészhelyzetet hirdettek Beni, Pando és Cochabamba megyékben. Több, mint 15 ezer katonát vezényeltek a helyszínre, hogy segítsék az egészségügyi dolgozók munkáját.

Szúnyogok terjesztik

Az Aedes aegypti vagy sárgaláz-szúnyog által terjesztett dengue-láz a malária után a legelterjedtebb trópusi betegség. A rendkívül ragályos betegség magas lázzal, fejfájással és ízületi fájdalommal jár. Halálos, vérzéses változata sokkal veszélyesebb, mint a klasszikus típus, mivel nagyfokú belső vérzést és folyadékveszteséget okoz, amely kezelés nélkül gyors, fájdalmas halálhoz vezet. Tapia szerint a dengue-s esetek közül 88 tartozik a vérzéses változat közé.

Számos ország, közöttük Brazília, Kuba, Paraguay, Venezuela, Spanyolország és Japán sietett La Paz segítségére adományokkal, szakemberekkel vagy füstölő berendezésekkel.

A WHO becslései szerint a dengue évente világszerte mintegy 50 millió embert érint, gyakorisága az elmúlt évtizedekben megnőtt, részben a globális felmelegedés miatt. A vírus főként az amerikai kontinensen szedi áldozatait, 2007-ben körülbelül 900 ezer esetet jegyeztek fel, ebből 20 ezer róható fel a vérzéses változatnak.

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: dengue-láz 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!